“Adaptasyon sürecine ihtiyaç olacak”

“Adaptasyon sürecine ihtiyaç olacak”

Türkiye’de Yeni Malatyaspor’da görev yapan, KKTC Bağımsız Dopingle Mücadele Kurulu Başkanı ve KTFF Sağlık Kurulu Başkanı Uzman Doktor Nevzad Denerel, Genç TV ekranlarında yayınlanan Kıral’ın Günlüğü programına görüşlerini aktardı.

A+A-

Bakanlar Kurulu’nun spora dönüşle ilgili bir tarih vermesini beklediğini ifade ederken, 32 federasyonun çevresel ve fiziki farklılıklar gösterdiği için ayrı ayrı düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Denerel, spora dönüşle birlikte her branşın bir hazırlık sürecine ihtiyacı olacağını, bu sürecin yarısının sosyal mesafe ve hijyen kurallarına göre yapılması gerektiğini söyleyerek, Üç ay önceki gibi normal antrenmana dönemeyiz, adaptasyon sürecine ihtiyacımız olacaktır” dedi.

 

Denerel: “Müsabakalara başlayabiliriz cümlesinin altı doldurulmalı”

Yeni Malatyaspor’daki görevinin devam ettiğini, Türkiye dışına çıkan yabancılarla irtibat halinde olduklarını aktaran Denerel, Türkiye Spor Hekimleri Derneği’nde komisyon üyesi olarak görev yaptığını ve geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki Bilim Kurulu’na tavsiye niteliğinde bir rapor hazırlayarak ilettiklerini belirtti.

Ülkemizde sporun başlaması ile ilgili kurulacak cümlelerin kesinlikle altının doldurulması gerektiğini ifade eden Nevzad Denerel, “Örneğin, küçük işletmelerin başlatılması gündemde. Sporda da müsabakalara başlayabiliriz gibi genel bir cümle kurmak kargaşaya yol açabilir. Bunun altını doldurmak gerek. Konuyla ilgili görüşlerimi gerekli kişilerle paylaştım. Elimizden gelen bir şey olursa yapmaya hazırız” dedi.

 

“Bakanlar Kurulu’nun tarih vermesini bekliyorum”

Kıbrıs özelinde Bakanlar Kurulu’nun sporun başlangıcı ile ilgili olarak tarih vermesini beklediğini ifade eden Uzman Doktor Nevzad Denerel, “Her ülkeyi kendi içinde değerlendirmek gerekiyor. Türkiye veya başka ülke gibi değiliz. Ada olmamızın avantajı var. Sınırlarımızı kapattıktan sonraki süreçte özellikle son günlerde vaka yok. Her geçen gün yeni vaka görmedikçe hayatı normalleştirebiliriz. Burada uzmanların vereceği raporla Bakanlar Kurulu’nun alacağı kararlara halkımızın özen göstermesi gerekiyor. Ben de bir tarih verilmesini bekliyorum. Fakat bu tarih verilince altını doldurmamız gerek” şeklinde konuştu.

 

“Her federasyon farklılıklar gösteriyor”

Ülkemizde 32 spor federasyonunun olduğunu ve her federasyonun fiziki, çevresel farklılıklar gösterdiğini aktaran Denerel, “Bilim Kurulu’nun hepsine hitap edecek bir cümle kurması zor gözüküyor” dedi. Denerel, “Bu noktada Spor Dairesi ve kurulacak komisyonlarla federasyonların yol haritasını çizmesi gerekiyor. KTFF Sağlık Kurulu var. KTFF başkanı Hasan Sertoğlu ile yaptığımız görüşme sonrasında kurulu kurmuştuk ve başkanlık görevini yürütüyorum. Biz de bir toplantı yaparak öneriler hazırladık ve KTFF’ye sunduk. Bu kendi içinde değerlendireceği önerileri kulüplere ileteceği bir tablo çıkaracaktır. Bu noktada karar Bilim Kurulu’nun vereceği tavsiye ile Bakanlar Kurulu’ndadır” dedi.

 

“Ayrı ayrı önlemler alınmalı”

Branşlar arasında ciddi farklılıklar olduğunu söyleyen Denerel, “Mesela tenis federasyonu ile yakın ilişkilerdeyiz. Onlarla da bir süre önce online bir seminerde konuk oldum. Teniste farklı önlemleri düşünmeliyiz. Futbolda daha farklı önlemler, yüzmede de farklı önlemler düşünülmeli. Yüzme kapalı alan sporu ve nemli bir ortamdan bahsediyoruz. Virüsün bulaşıcılık riski böyle ortamlarda artış gösterir. Çok bilinçli bir halkımız var. Kıbrıs Türk halkının sosyokültürel seviyesinin ne kadar yüksek olduğu süreçte ortaya çıktı. Doktorlarımız daha rahat çalışabildi. İyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Hızlıca önlem açıklayanlardan sağlık çalışanlarımıza kadar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Kondisyon kapasitesi mimize olur”

“Türkiye Spor Hekimleri Derneği olarak Türkiye’de verdiğimiz tavsiyede, her federasyonun sahaya dönüş açısından bir hazırlık sürecine ihtiyacı olduğu yönünde. Onun içeriğini de federasyon uzmanları belirleyecek” diyen Denerel, “Üç haftalık bir aradan sonra her sporcunun kondisyon kapasitesi maalesef minimize olur. Ne yapılırsa yapılsın dış ortamdaki gibi aynı derecede evde yapılan sporla bunu sağlamak mümkün değil. Biz bu kapasitede düşüş bekliyoruz. Düşüş sonrası müsabakaya geçilmesi sakatlık riskini arttırır” dedi.

 

“Hazırlık sürecinin yarısı sosyal mesafeli, hijyen seviyesi yüksek olmalı”

“Örneğin bir federasyon dört haftalık bir hazırlık süreci belirledi. Bunun ilk yarısının sosyal mesafe kurallarına uygun, hijyen seviyesinin üst seviyede tutarak yapılmasını önerdik” diyen Denerel, “Tüm takım aynı anda sahaya girmemesi lazım. Hayatımız bir anda normalleşmeyecek. Üç ay önceki gibi normal antrenmana dönemeyiz, adaptasyon sürecine ihtiyacımız olacaktır” şeklinde konuştu.

“Müsabakalara geçileceği zaman her sporcuya gerekli testlerin yapılmasını isteyeceğiz belki de” diyerek sözlerini sürdüren Denerel, “Müsabakada minimum personel olmalı. Hep sporcu sağlığı, hem de daha da önemli olan toplum sağlığı için böyle olmalı. Sporcular arası bulaş olması demek, onu eve taşıyacağı anlamını taşıyor. Pandemi süreci sonlanana kadar seyircisiz oynanması lazım müsabakaların” gibi görüşler belirtti.

 

“Avrupa’ya bakara yol haritasını çizmek doğru değil”

“Ülkemiz tam profesyonel sporcuların olduğu bir ortam değil. Her branş genellikle ikinci iş olarak yapılıyor” şeklinde sözlerini sürdüren Denerel, “Avrupa’ya bakara yol haritasını çizmek doğru değil. Bu periyot Türkiye’de kısaltılabilir ancak bizim ülkemizde kadro sayısını da düşündüğümüz zaman arka arkaya maç oynamak sakatlık riskini arttıracaktır. Bu kadar ara verildikten sonra bir hazırlık kampı süreci gibi bir sürece ihtiyaç var. Ama bu da sakatlığı beraberinde getireceği için ona göre bir düzenleme yapılmalı” dedi.

Denerel sözlerinin sonunda, “Biraz daha sabırlı olunması gerekiyor. Herkes normal yaşantıya dönmeyi çok özledi. Halkımızın adaptasyonu bizler için çok değerli. En kısa sürede hayatlarımızın normalleşeceğine inanıyorum, halkımıza biraz daha sabırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bu haber toplam 2431 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.