"Atletizm hayatımın bir parçası..."
Atletizm dalında küçük yaşlardan bu yana bir çok başarı elde ederek dikkat çeken Doğa Erek, SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuştu, "Atletizm benim için disiplin, özgüven, başarı, irade, sıkı çalışma, planlı olma, aidiyet gibi çok güzel anlamlar taşır" dedi.
SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ - 27 (DOĞA EREK)
Hüseyin ÖZBARIŞCI
Yaşı henüz 24 olmasına rağmen atletizm dalında küçük yaşlardan beri birçok başarı elde eden ve Türkiye'de katıldığı şampiyonlarda kürsüde yer alarak göğsümüzü kabartan başarılı atlet Doğa Erek, gelecekteki hedeflerinin hem uluslararası şampiyonalara katılıp başarılı olmak, hem de yeni KKTC rekorları kırmak olduğunu söyledi.
YENİDÜZEN'in her hafta farklı bir spor branşında başarılı sporcu, antrenör, hakem veya yöneticiyi konuk ettiği SPORUN İZİNDE yazı dizisinin bu haftaki konuğu olan Erek, "Kendime hedefler koyduğum ve bu hedefler doğrultusunda kendimi her geçen gün daha da geliştirdiğim bu spor hayatımın bir parçasıdır" dedi.
Ülkemizdeki tesis sorununa da değinen başarılı atlet, sadece kendi spor branşı için bir tesis olmadığını, Atletizm branşı için en büyük tesis olan Atatürk Stadı'nın da eksiklikleri olduğuna vurgu yaptı.
Son olarak siyasi nedenlerden dolayı ülkemiz sporcularına uygulanan ambargolar hakkında da konuşan Doğa Erek, "Bireysel sporlarda ambargoları yıkmak daha kolay ama takım sporları için üzücü bir durum" şeklinde konuştu.
Öncelikle sizi bir tanıyalım...
“Adım Doğa Erek. 24 yaşındayım. 100 metre ve 200 metre branşlarında KKTC'yi temsil ediyorum. Aynı zamanda da matematik öğretmenliği ve antrenörlük yapıyorum."
"Atletizm hayatımın bir parçası"
Atletizm sizin için ne anlam ifade eder?
"Atletizm benim için disiplin, özgüven, başarı, irade, sıkı çalışma, planlı olma, aidiyet gibi çok güzel anlamlar taşır. Kendime hedefler koyduğum ve bu hedefler doğrultusunda kendimi her geçen gün daha da geliştirdiğim bu spor hayatımın bir parçasıdır diyebilirim."
Birçok başarı...
Önemli başarılarınız var, bu başarılarınızdan biraz bahseder misiniz?
"2015 yılından bugüne kadar hep kendimi geliştirdim. 2015-2018 yılları arasında lisede güzel başarılar elde ettim, tüm müsabakalarımda kürsünün birincilik kısmında yer aldım. Milli takım forması giyip KKTC'yi temsil etmeye o zamanlar başladım. İlk başarımı da 2016 yılında 4×100 bayrak takımı ile U16 Türkiye Şampiyonası'nda 3'üncülük kürsüsüne çıkarak elde ettim. O zamandan bugüne kadar tüm KKTC geneli şampiyonalarda, yaş grubu ve genelde olmak üzere en iyi dereceleri koşma başarısını gösterdim. 2022 yılında Türkiye U23 Şampiyonası'nda 100m 3'üncülük, 200m 2'ncilik kürsüsüne çıktım. Geçtiğimiz Şubat'ta Türkiye Salon Şampiyonası'nda 200mde 2'ncilik kürsüsüne çıkma başarısını gösterdim."
"Hedeflerim, KKTC rekorları ve uluslararası şampiyonalara katılmak"
Yaşınız genç ve daha uzun bir kariyeriniz var, hedefleriniz nelerdir?
"Antrenörüm Celal Keleş ile Türkiye şampiyonalarında kürsü almaya devam etmek, bunun yanında Uluslararası Şampiyonalara katılabilme ve bu yarışlarda da başarı gösterebilme gibi hedefleri koyduk. Tabii bir de KKTC rekorlarını kırmak ve onları daha da geliştirmeyi hedefliyorum."
"Tesisler yeterli değil, sadece atletlere ait bir tesis yok"
Ülkemizde spor tesisleri size göre yeterli mi, eksiklikler var mı?
"Kendi branşım adına konuşmak gerekirse yeterli bulmuyorum. Sadece atletlere ait bir tesisin olması bizim başarılarımıza büyük katkı koyardı diye inanıyorum. Maalesef sahip olduğumuz tek büyük tesis olan Atatürk Stadyumu'nda gerçekleşen futbol maçları nedeni ile antrenmanlarımız birçok kez engelleniyor. Geceleri yanmayan ışıklardan ötürü özellikle kış aylarında önümüzü bile görmekte büyük zorluk yaşıyoruz hatta yazları 40 derece sıcaklıkta gündüz antrenman yapmak durumunda kalıyoruz."
"Üst düzey performans gösteren sporculara yeterli destek verilmiyor"
Genelde ülke sporumuz sizce ne noktada, neler yapmalıyız?
"Gene kendi branşım adına konuşmak gerekirse, daha çok ilerleme kat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Üst düzey performans gösteren sporculara yeterli desteğin verilmediğini hatta neredeyse hiç destek almadığımızı üzülerek söylüyorum. Başbakanlık ve Spor Dairesi giysi katkısı yapıyor ancak beslenme, masaj, fizik tedavi, diyetisyen, takviye vb gereksinimlerimizin de karşılanmasına ihtiyacımız olup performansımızı olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum."
"Bireysel sporlarda ambargoları yıkmak daha kolay ama takım sporları için üzücü bir durum"
Ambargolar... Son dönemde Buse Savaşkan örneği de var, neler söylemek istersiniz?
"Bireysel ve takım sporları olarak iki farklı alanda incelediğimiz zaman, bireysel olarak dünyaya açılmanın daha olanaklı olduğunu söyleyebiliriz. Buse de buna en büyük örnektir. Takım sporlarında maalesef çok daha zor olduğuna inanıyorum ki çok yetenekli sporculara da sahip olduğumuzu göz önünde bulundurduğumuz zaman üzücü bir durum. Ambargoları yenmenin temelinde yeterli eğitim ve bunun yanında da yetenekli ve gelecek vadeden sporcuların doğru şekilde değerlendirilmesinin yer aldığını düşünüyorum. Sonuç olarak birçok temas şansı yakalasak da, çoğu uluslararası müsabakalara katılma şansı yakalayamıyoruz."
"Olanaklar ve eğitimin arttırılmasıyla çok daha fazla sporcumuz uluslararası ortama çıkıp başarılı olacak"
Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
"Olanakların ve eğitimin arttırılması halinde çok daha fazla sayıda sporcumuzun uluslararası ortama çıkıp başarılı olacağına inanıyorum. Bu bağlamda bana katkı koyan herkese ve sizin şahsınızda Yenidüzen Spor Servisi'ne, spor basınına, başarılarıma gösterdiğiniz ilgi ve değer için teşekkür ederim."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.