Bilardo ile dünyaya açılmak
Geçmişte bazı siyasilere ve merhum Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın cumhurbaşkanlığını uzatmak için kurulduğu iddia edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması ile tam 31 yıldır devam eden spor ambargosunun bir gerçek olduğu bir vakıadır.
15 Kasım 1983’de kurulan bu muz cumhuriyeti sadece kendisini sözde tanıyan Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekte bile tanınmadı.
Siyasi tanınmamışlıktan başlayarak, ekonomi, kültür, eğitim ve sporda da tüm dünyadan ambargo yiyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni özellikle, sporda tanıtmak için nafile seferlere başladık.
Çok ilginçtir, sadece bireysel bir spor olan Bilardo’da bu işi kıvırdık galiba. Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu Başkanı Askın Burcu ve ekibinin, yıllardır ısrarla düzenlediği ve en önemlisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşıdığı bu Avrupa Şampiyonası ile dünyaya açılma bağlamında büyük işler başardı.
Bu bağlamda, Avrupa Cep Bilardo Federasyonu’nun düzenlediği Bilardo sporunun uluslararası nitelikteki en önemli organizasyonlarından Avrupa Erkekler, Kadınlar ve Tekerlekli Sandalyeliler Bilardo Şampiyonası, spor ambargosunu kırmak adına çok önemli bir adım oldu.
Avrupa Cepli Bilardo Federasyonu (EPBF) tarafından Girne kentindeki Acapulco Oteli'nde düzenlenen ve 9 Nisan 2014’te sona eren şampiyonaya Avrupa'nın 33 ülkesinden 250'ye yakın sporcu katılırken, bir anlamda amabargoların yerle bir edildiğinin kanıtı oldu.
Türkiye'den de 9 sporcunun yer aladığı turnuvada "8 Top, 9 Top, 10 Top ve "14+1 Straight Pool" disiplinlerinde takımlar karşılaştı. Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu'nun yoğun çalışmaları sonucunda söz konusu organizasyona ev sahipliği yapma hakkını elde ederken, dünyaca tanınmamış bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini dünya Bilardo platformuna taşıdı.
33 Avrupa ülkesinin katıldığı ve 10 gün süren şampiyona "www.kozoom.com/en/pool-billiard/" adresli internet sitesinden canlı olarak takip edildi.
Bu turnuvanın ardından kadın ve erkek sporcuların bir arada yarışacakları "Euro-Tour Şampiyonası" adlı özel turnuva da yine KKTC'de 10-12 Nisan tarihlerinde düzenlendi.
EPBF'nin resmi üyesi olmasına rağmen Kıbrıs Rum kesimi, şampiyonaya evsahipliği yapan KKTC'yi protesto etmek amacıyla turnuvaya katılmadı. Türkiye'nin yanı sıra turnuvada şu ülkeler yer aldı.
Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Belarus, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İspanya, Finlandya, Fransa, İngiltere, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovenya, İsviçre, Slovakya, İsveç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ukrayna.
Bu kadar ülkenin Kuzey Kıbrıs’a taşınması başlı başına büyük bir olaydır. Bu turnuvada yer alan Kıbrıslı Türk sporculardan Berk Mehmetçik yıldızlaşırken, Mehmetali Sözgen’in güçlü İngiliz bilardocusu İmran Majid’i yenerek dikkatleri üzerine çekti. Ali Karanfiloğlu ise, kazananlar grubunda üst üste elde ettiği galibiyetlerle ilk 32 arasına giren tek sporcumuz oldu. Bir de düşünüyorum ki, Kıbrıs’ta muhtemel bir çözümden sonra, dünya ayaklarımızın altına gelecek. Bravo, Bilardo Federasyonu, alkışlar Askın Burcu’ya.
---------------
KKTC’de spor bakanı var mı?
Temmuz 2013’de yapılan erken genel seçimlerden sonra oluşan CTP-BG/DP-UG koalisyonunda güya diğerlerini mamur etmiş gibi beş bakanlık Başbakan yardımcılığı, Ekonomi, Kültür, Turzim ve Spor beş bakanlık pardon bir de söylemeye utandıkları ve yüzlerine bakamadıkları Gençlik ile altı bakanlığı üstlenen Serdar Denktaş, altı bakanlıkla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.
Diğer beş bakanlık konusunu başka yazarlara bırakırken, ben ilgi alanımız olan spora değinmek istiyorum. 90’lı yıllardaki hükümetlerde Spor ve Gençlik Bakanlığı yapmakla övünen Bakan Denktaş, tam sekiz aydır taş üstüne taş koymadı.
Sadece, bir kez Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu’nun KOP üyeliğine karşı çıktığı için protokol gereği vermesi gereken, 2,500,000 TL’yi vermemekle tehdit ettiği zaman Spor Bakanı olduğunu hatırladı.
Üstelik, Spordan Sorumlu Koordinatör Süleyman Göktaş’ı görevden alırken, bir Spor Koodinatörü atama yerine prenslerinden eski UBP’li sonradan DP’li İsmail Arter’i Genel Koordinatör olarak atadı.
Bizde, o günlerde bu yeni koordinatör sporla da uğraşcak mı diye peşine düştük. Ne gezer; adama ulaşmak uzaya gitmekten daha zor. Zaten, sporla da uzak, yakın hiçbir ilişkisi yok.
Eee, spor kaldı mı, kızmasın ama eski Spor Bakanı Dürüst’ün Spor Dairesi Müdürü yaptığı bizim tahta ustası Hüseyin Cahitoğlu’na. Nereye yetişecek bu çocuk yahu.
Zaten, Serdar Denktaş kerhen kurduğu CTP-BG/DP-UG koalisyonunu bozmak için binbir dereden su getiriyor. CTP-BG de buna Hazreti Yahya sabrı ile dayanıyor. Arada da, SPOR GÜME GİDİYOR.
---------
Nostalji : KOP’ta Çifte Kupalı Çetinkaya 1950-51 ( Kod: Çetinkaya 1950-51)
Kıbrıs Türk futbol takımlarının, Kıbrıs Futbol Federasyonu’nda (KOP) yer almaya başladıklarının ikinci yılında lig şampiyonluğunu ve ünlü PAKKOS şildini kazanmaları Kıbrıslı Rumlar arasında adeta şaşkınlık yaratmıştı.
İşte, bu takım yıllarca Kıbrıs Liglerinde hegomonya kuran ve EFSANE olarak anılan Çetinkaya’dan başkası değildi.
Bugün, “BELGE’NİN PENCERESİ”de sizlere, 1949-50 sezonunda Kıbrıs Birinci Ligi’nde ilk kez yer alan ve ligi sekiz takım arasında altıncı sırada yer alan Çetinkaya’nın bir sezon sonra, bir mucizeyi gerçekleştirmesinden bahsedeceğiz.
Bu Çetinkaya, bir sezon sonra 1950-51 sezonunda adeta fırtına gibi eserek, hem Kıbrıs Birinci Lig, hem de PAKKOS ŞİLDİ ŞAMPİYONU olmuştu.
Bugün, büyük bir çoğunluğu aramızda olmayan ilk lig ve PAKKOS ŞİLDİ şampiyonu Çetinkaya ünlü Gassibi Stadında soldan sağa şöyle sıralanmıştı. Erdoğan, Erol, Bardak, Ömer, Ali Denizer, Selçuk, Suat, Fikret, Ali, Defteralı, Ali Beşir, Vedat, Nayım, Ethem ve Derviş Latif.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.