“Dubai’da başarı hedefliyorum”

“Dubai’da başarı hedefliyorum”

İtalya’da katıldığı yarışmada üçüncü gelerek kürsüde yer alan ve Aralık ayında Dubai’de gerçekleşecek olan Oceanman World Final Championship 2024 yarışmasına katılmaya hak kazanan genç yüzücümüz Boran Bora, SPORUN İZİNDE yazı dizisne konuştu.

A+A-

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ (13) BORAN BORA- YÜZME

“Geleceğe dair bu sporda gelebileceğim en iyi yere gelmek istiyorum. En büyük hedeflerimden biri Türkiye Milli takımı adına yarışmak ve belki de olimpiyatlara katılmak”

 

“Ülkedeki yüzme sporuna verilen destek yetersiz olması nedeniyle biz yüzücüler ve ailelerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktayız”

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Henüz 15 yaşında olmasına rağmen yüzme de hem ülkemizdeki, hem de yurtdışındaki organizasyonlarda önemli başarılara imza atan Boran Bora, hedefinin Türkiye Milli takım formasıyla olimpiyatlara katılmak olduğunu söyledi. 

YENİDÜZEN’in her hafta farklı spor dallarında kendini kanıtlamış sporcu veya antrenörlerle yaptığı SPORUN İZİNDE yazı dizisinin bu haftaki konuğu olan Boran Bora, İtalya’da başarı elde ederek, Aralık’ta Dubai’de düzenlenecek Oceanman World Final Championship 2024 başarı hedeflediğini ifade etti. Genç yüzücü bu önemli organizasyon öncesinde 25 Ağustos’ta İstanbul’da 36’ncısı düzenlenecek olan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Açık Su Yüzme yarışına ilk kez katılacağının bilgisini de verdi. 

Röportajının devamında ülkemizde yüzme sporuna ilgilinin az olduğunu da belirten genç yüzücü, “Türkiye’de ve dünyada hemen hemen tüm antrenmanlar ve yarışlar olimpik mesafe dediğimiz 50m’lik havuzlarda yapılırken bizim ülkemizde ne yazık ki 50m’lik havuz bulunmamaktadır. Bu da beni ve benim gibi bu spora gönül vermiş birçok sporcuyu olumsuz etkilemektedir” değerlendirmesini yaptı. 

 

Genç yaşına rağmen birçok başarı...

3 yaşından beri yüzme sporunun içinde olan Boran Bora, 7 yaşından beridir yarışmalara katılıyor. Bugüne kadar Ülkemizde ve Türkiye’de yapılan 100’e yakın yarışmaya katılan genç yüzücü, çeşitli branşlarda çok sayıda kürsüye çıkarak birincilik, ikincilik ve üçüncülük elde etti. Bora, KKTC Yüzme Federasyonu’nun verilerine göre 400m, 800m ve 1500m Serbest branşına ait yaş rekorlarının sahibi... Denizlerde ise 2023 yılında dünyanın en prestijli açık su yüzme yarışı olarak bilinen Oceanman Swim organizasyonunun dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlediği yarışlardan biri olan Oceanman Cyprus yarışmasına katıldı ve 5Km Half Oceanman kategorisinde 14-19 yaş birincisi geldi. Bu birincilikle Tayland Phukette düzenlenen Oceanman World Final Championship 2023 müsabakasına katılmaya hak kazandı… Bora, Aralık 2023’de Tayland Phukette düzenlenen World Final Championship 2023’te ise 5km Halfoceanman kategorisinde 14-19 yaş gurubunda Dünya beşincisi geldi. Yine aynı yerde düzenlenen 2Km sprint yarışında ise aynı yaş kategorisinde Tayland ikincisi geldi. Boran Bora, bu sene ise World Final Championship 2024‘e katılabilmek için Oceanman’in dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen organizasyonlarından birine katılması gerekiyordu ve İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen Lago D’orta Göl yarışına gitmeye tercih etti. Bu yarışı yine 5 Km Half Oceanman kategorisinde 14-19 yaş 3’üncüsü olarak tamamladı.

 

“Sadece yüzme değil, basketbola da merağım var”

68fcb839-a665-4b3f-9879-06990c315ccf.jpg“Sadece yüzme değil Basketbol ile de ilgilenmekteyim. İlkokul sonuna kadar her ikisini birden yürütmeye çalıştım ancak antrenman sayıları artması ve yoğunlaşması nedeniyle birini tercih etmem gerekiyordu. Ben profesyonel olarak yüzme sporunu devam ettirmeye karar verdim ama okul basketbol takımında oynamaya da devam ediyorum. Bu sporun bireysel spor olması nedeniyle kendimi daha iyi ifade ettiğimi düşündüğüm için tercihimi bu yönde kullandım.”

“Hedefim olimpiyatlara katılmak”

► “Geleceğe dair bu sporda gelebileceğim en iyi yere gelmek istiyorum. Mesela en büyük hedeflerimden bir Türkiye Milli takımı adına yarışmak ve belki de olimpiyatlara katılmak. Yine diğer bir hedefim ise yüzme sporunu sürdürebileceğim bir üniversitede eğitim görebilmek.”

d8eea25b-a75f-4c72-86bf-fb205535ae64.jpg

“Aralık ayında Dubai’da başarı hedefliyorum, bunun için çok çalışıyorum”

► "Aralık ayında Dubai’de katılacağım Oceanman World Final Championship 2024 yarışmasından önce 25 Ağustos’ta İstanbul’da 36’ncısı düzenlenecek olan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Açık Su Yüzme yarışına ilk kez katılacağım. İki kıta arasında 6.5 Km mesafede düzenlenen bu yarışta da başarı elde etmek istiyorum. World Final mücadelesinde ise 5Km Half Oceanman ve 2 Km Sprint yarışları için katılım hakkına sahibim ve her iki kategoride de hem genel klasmanda hem de yaş kategorilerinde birinci gelmek istiyorum. Bu hedefime ulaşmak için Fastfrogs Sporting Club antrenörlerim ile haftanın 6 günü çift antremanları kapsayan hem havuzda hem de salonda yoğun bir tempoda çalışmaktayım”

“Ülkemizde yüzme sporuna verilen destek yetersiz”

► "Ülkemizde antrenman yapabilmek için sadece birkaç havuz bulunurken yarış yapabileceğimiz sadece tek bir havuz bulunmaktadır. Bu havuz ise yarı olimpik dediğimiz 25m mesafede çoğu zaman ısıtma sistemi çalışmayan ve çok yoğunluktan erken kirlenip kapanan bir havuzdur. Türkiye’de ve dünyada hemen hemen tüm antrenmanlar ve yarışlar olimpik mesafe dediğimiz 50m’lik havuzlarda yapılırken bizim ülkemizde ne yazık ki 50m’lik havuz bulunmamaktadır. Bu da beni ve benim gibi bu spora gönül vermiş birçok sporcuyu olumsuz etkilemektedir. Bu ülkede gerek Fastfrogs gerekse diğer takımlarda yüzme sporunu profesyonelce yapmaya çalışan birçok başarılı sporcu vardır. Fakat ülkedeki yüzme sporuna verilen destek yetersiz olması nedeniyle biz yüzücüler ve ailelerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Türkiye’de ve başka ülkelerde düzenlen müsabakalara herhangi bir destek olmaması nedeniyle kendi imkanlarımızı zorlayarak ve sporculara destek olan sponsorlarımızın katkıları ile katılabilmekteyiz. Bu vesileyle 2023-2024 sezonunda desteklerini esirgemeyen Kulübüm Fastfrogs ile birlikte Kösezade Turizme, Eziç LTD’ye, Ciddi Mutfak’a ve The Good Food LTD’ye de buradan teşekkür ederim. Bununla birlikte her zaman yanımızda olan ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen KKTC Milli Olimpiyat Komitesine, Başkanı Sn. Dursun Koç ve Sn. Hasan Sapsızoğlu’na ayrıca teşekkür etmek isterim.

e135f605-34f0-49c6-bbec-f8b27b4092c0.jpg


Boran Bora Kimdir?

Boran Bora, henüz 15 yaşında. Eğitim hayatına Necat British College’de 10. Sınıf öğrencisi olarak devam ediyor.  Genç yüzücü, KKTC Su Sporları Federasyonu’na bağlı Fastfrogs Swimming Club takımının lisansı yüzücüsü.

Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.