Dünya futbolunun ekonomik kaybı devam ediyor
Sporun mali kısmı, Covid-19 sürecinden en çok etkilenen kısımlarından biridir de. Bugün dünyanın birçok yerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyoruz.
Birkaç örnek vermek istiyorum.
Dünya futbolunda en büyük gelire sahip kulüplere, “Futbol Para Ligi” deniyor.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu, Covid-19 salgınının etkisiyle 2020-2021 sezonu sonunda Futbol Para Ligi kulüplerinin toplam 2 milyar Euro gelir kaybına uğrayacağını öngördü.
Para Ligi kulüpleri, 2019-2020 sezonunda toplam 8,2 milyar Euroluk bir gelir elde etmelerine rağmen, 2018-2019 sezonuna kıyasla yüzde 12’lik bir düşüş yaşadı.
Tabii bunda en önemli etkenler naklen yayınlar ve oynanamayan maçlar.
Kulüpler naklen yayın gelirlerinde 937 milyon, maç günü gelirlerinde seyircisiz oynanmamış ve iptal edilmiş müsabakaların etkisiyle 257 milyon Euro düşüşe engel olamadı.
***
İspanya Ligi’nden Barcelona Kulübü, 715,1 milyon Euroluk gelirle 2018-2019’da olduğu gibi Para Ligi’nde en üst sırada yer aldı. Barca’nın takipçisi yine İspanya’dan Real Madrid. Madrid’in geliri ise 714,9 milyon Euro…
Almanya ekibi Bayern Munih de 634,1 milyon Euro gelirle sıralamada üçüncü. İngiliz devi Manchester United da listede 580,4 milyon Euro gelirle sezonu dördüncü sırada tamamladı.
***
Diğerleri: Liverpool beşinci, Manchester City altıncı, Paris Saint-Germain yedinci, Chelsea sekizinci, Tottenham dokuzuncu ve Juventus onuncu…
***
Öte yandan yıllık finansal raporunu yayınlayan Barcelona, 1.5 milyar doların uzun vadede, 886 milyon dolar borcun kısa dönemde oluştuğunu açıkladı.
Katalanların borcunun büyük bölümünü futbolcu maaşları kapsarken, oyuncu ücretleri kulüp gelirinin yüzde 74’ünü oluşturdu. Barcelona, Covid-19 sürecinde gelirlerin düşmesi nedeniyle, maaşların ödenmesini de geciktirdi. Barca, borçların ödenme tarihini 30 Haziran 2021’e kadar ertelemek istiyor.
***
Açıklanan listede hiçbir Türk takımı yer almadı. Bunu da belirtelim.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir de yaptığı açıklamada Türkiye Süper Ligi’nde mücadele eden 4-5 takımın dışındaki diğer tüm takımların borcunun olduğunu açıkladı.
Özdemir, borcu olmayan kulüplerin de başkanlarının ceplerinden para koyarak, kulüpleri ayakta tuttuğunu söyledi.
Sözü Özdemir’e verecek olursak, Özdemir borcu olmayan takımları şöyle anlattı:
“Göztepe var. Anonim şirket, sahibi de bir iş adamı. Alanya var. Ayağını yorganına göre uzatan ekonomiyi iyi kullanan. Sivasspor mesela hiç borcu yok. Takımlarımızın 4-5’inin dışında hepsinin borcu var. 4 büyüklerin borçları var. Şimdiki yöneticiler bunu yapmamış, birike birike gelmiş. Medipol Başakşehir geçen sene şampiyon oldu. Bütçesinin içinde kalarak akıllı bir mali yönetimle bugünlere geldi.”
***
Özdemir ayrıca, salgın süreci ve kur değişimi nedeniyle kulüplerin 1.2 milyar lira kaybı olduğunu da açıkladı. Bu da yüzdelik hesabıyla 30-40’lara geliyor.
***
Kulüplerin borçların yapılandırıldığını açıklayan Özdemir, futboldaki dar boğazı 5 yıl içinde aşmayı ve kulüpleri düzlüğe çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Sanat ve edebiyat
Güçlü kalem, basın ve sanat dünyasının usta ismi İlhan Selçuk, yakın bir dostuna yazdığı bir mektubunda şöyle yazar: “Futbolcu olmak isterdim; ünlü bir futbolcu!.. Yeşil sahalarda gol attıkça alkışlanan.‘İnce hastalık’ etkiledi kişiliğimi, önce duyarlı bir genç sonra da yazar oldum…”
Genç yaşında yakalandığı verem ve geçirdiği enfarktüs onun futbolcu olmasına engel oldu belki ama bizlerin karşısına tepeden tırnağa üretim dolu bir İlhan Selçuk yarattı.
Lukaku-Ibrahimovic arasında ırkçılık tartışması
Milano derbisinde İnter’den Lukaku ile tartışan ve sonrasında çok tartşılan ve ırkçılıkla suçlanan Zlatan Ibrahimovic, Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu ve “Zlatan’ın dünyasında ırkçılığa yer yok” dedi.
Ibra’nın paylaşımı şöyle:
“Zlatan’ın dünyasında ırkçılığa yer yok. Biz hepimiz aynı ırkız, hepimiz eşitiz. Hepimiz oyuncularız, bazılarımız diğerlerinden daha iyi.”