Hasan Ecer

Hasan Ecer

Futbolcular dışa açılsın da kulüplerimizi kim koruyacak?

A+A-

Bu yıl bir çok futbolcumuz  şanslarını Türkiye  takımlarında aramaya  başladılar. Bu yaklaşım olması  gereken  doğru bir yaklaşımdır.  Yıllardır dış dünyaya kapalı olmamızın vermiş olduğu özgüven kaybı,  bir çok yetenekli sporcumuzun yok olmasına neden olmuştur. Yetenek yönünden hemen hemen her  branşta  başarılı sporculara sahibiz. Özellikle kapıların açılması ve AB vatandaşlığına kabulümüzden sonra, sporcularımız,  yeteneklerini  ve şanslarını yurt dışında denemeye başladılar.
Zaman zaman rum tarafı, İngiltere ama daha çok Türkiye’de şanslarını deneyen sporcularımız, kadroya girmekte  başarılı olamasalar da,  kendi özgüvenlerinin yeniden  kazanılması yönünde önemli hamleler başlatmışlardır.
Denenip,  geri dönen futbolcularımızın yetenekleri konusunda hiç bir endişem yoktur.  Bazı futbolcular  yaşlarının ilerlemesi konusunda,  bazılarının da ellerinden tutacak birilerinin olmaması nedeni ile sıkıntılar yaşayıp geri  dönüyorlar.
Aslında yurt dışında şansını denemek isteyen yetenekli oyuncularımızın 17 yaşına kadar bu fırsatı değerlendirmeleri gerekiyor. 17 yaşına gelmiş yetenekli futbolcularımız  vakit kaybetmeden şanslarını yurt dışında denemelidirler.  Aksi takdirde yaşları  ilerledikçe,  şanslarının da azalacağı kesindir.
O nedenle  genç ve yetenekli oyuncuların, ülkemeizde var olan manejerler kanalı ile  bu işe girişmeleri ve onların kuracağı bağlantılarla denenmeye gitmeleri  gerekir.  Manejerlik işini ülkemizde yapan Örneğin Tekin Birinci kardeşimiz vardır. Yetenekli futbolcuları genç yaşta tesbit  edip, onlar adına  sadece Türkiye değil, çeşitli ülkelerdeki  takımlarla, temasa geçmesi daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.
Yetenekli ve umut vaadeden  çocuklarımızın,  daha ciddi ve daha güvenilir bir biçimde denenmeye gitmeleri ve kendilerini göstermeleri  gerekiyor. Büyük ülke takımları, sizi  sahipsiz   hissedikleri anda , ne kadar yetenekli olursanız olunuz yüzünüze bile bakmazlar.
Zaten gençlerimizin bu noktada fazla tecrübeleri yok. üstelik de Kıbrıs insanının saf ve iyi niyetli olduğu da düşünüldüğünde, bu şartlarda  yabancı bir ülkede tutunbilmeniz  çok zor olur. O yüzden mutlaka manejerler eşliğinde bu işlerin yapılması gerekiyor.
Bizim nesil futbolcular çok iyi anımsayacak. Rahmetli  Mete’yi, Mustafa  Denizli elinden tutmasaydı, Türkiyede başarılı olması mümkünmüydü ?  O yüzden büyük ülkelerde bir iş yapacaksanız,  mutlaka birilerinin sizi elinizden tutması gerekir. 
Buraya kadar futbolcularımızın uyması gereken koşullardan söz ettim. Bir de madalyonun diğer yüzü vardır ki, bu transferler gerçekleşirse, mağdur olan kulüplerimizin durumunun ne olacağıdır.
Lisanslı futbolcularının ellerini, kollarını sallaya sallaya denenmeye gitmelerini ve kulüplerinin  buna karşılık hiç bir yaptırım gücü ve kazanımlarının  olmaması adaletsizliğin en büyük örnegidir. 
Kabul ediyorum, tanınmamış bir ülke olmanın yaratmış olduğu anomaliler, sadece kulüpleri değil,  her sektörü olumsuz yönde etkiliyor.
Ancak futbolda bunun önüne geçmek mümkündür.  KTFF ile TFF arasında yapılacak bir protokolle bu iş çözülebilir ve kulüplerimiz de bu noktada kendi lisanslı futbolcusundan belirli bir miktarda para kazanabilir.
Bir oyuncuya,  Kıbrıs şartlarına göre, hatırı sayılır paralar harcayacaksınız ve bir bakacaksınız futbolcunuz bir gün,  bir başka ülkede denenmeye gitmiş  ve sizin bundan haberiniz olmayacak.  Bu adaletsizliğin  ve dengesizliğin  bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor.
Çocuklarımız gitsin, gitmesin demiyorum, ama kulübünün onayını alarak ve kulübü de bundan menfaat sağlayarak gitsin.
Bunu da yapacak olan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonudur. Zaten asli görevi kulüpleri koruma olan federasyon, bu yönde  bir çalışma yapmalıdır.
Madem ki, hakem seminerleri, antröner seminer ve kursları,  Türkiye Futbol  Federsyonuna bağlı kuruluşlarla yapılabiliyor, iki federasyon arasında yapılacak bir protokolle de kulüplerimizin magduriyeti  giderilebilir.
Daha önce de bu konuda çeşitli yazılar yazdım. Ama bakıyorum ki hiç bir önlem alınamadı. Kulüplerimizin mağduriyetleri devam ediyor. Bundan sonraki yıllarda da  açılan bu kapıyı takip edecek bir çok futbolcu olacaktır.  O yüzden bu konunun derhal ve acilen halledilmesi ve kulüplerimizin güvence altına alınması  gerekiyor.
Gençlerimiz kazanırken, zorda olan kulüplerimizin de kazanması şattır. Federasyon olarak agırlığınızı koymaz  ve bu işi bir protokolle sağlama bağlamazsanız, süreç içerisinde  hem yetenekli sporcularımızın  ülkeyi terketmesine, hem de kulüplerimizin daha da zor şartlarda futbol yaşantılarını sürdürmesine  neden olacaksınız.

Bu yazı toplam 2002 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.