“Her şeyde mütevazı olabilirim ama bu başarıda olamıyorum”
Engelliler Spor Federasyonu, Başkanı Ruhsar Vudalı , takımlarının Türkiye Tekerlekli Sandalye 1. Ligi’ndeki başarıyla ilgili olarak “Her şeyde mütevazı olabilirim ama bu başarıda olamıyorum. Çünkü tarih yazdık” dedi
Geride bıraktığımız 2019 – 2020 sezonunda Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Ligi’nde mücadele eden KKTC Engelliler Spor Federasyonu takımımız, yenilgisiz namağlup olarak yıllar sonra yeniden Süper Lig’e geri dönüş yaptı. Elde edilen başarıda sporcular ve teknik heyet kadar arka planda görev yapan yönetimin de payı oldukça büyük. Bu başarının mimarlarından biri olan Federasyon Başkanı Ruhsar Vudalı aylık yayınlanan Dinamik Gazetesi'ne bir yılı aşkın süredir yürüttüğü görevini, spor engelli bir sporcu, yönetici ve kadın olmanın yanı sıra Türkiye’de elde edilen başarıyı anlattı.
Vudalı: Birçok kez teklif aldım, hazır olmadığımdan kabul etmedim
1967 yılında Lefkoşa’da doğan Ruhsar Vudalı, Adana Çukurova Üniversitesi İngilizce Ekonomi mezunu. 1991-1995 Kıbrıs Kredi Bankasında, 1995-2014 araba yedek parça ve motor yağı ithali yapan şirketlerinde çalışan Vudalı, 2014 Ekim ayında malulen emekli oldu.
KKTC Engelliler Spor Federasyonu’na nasıl başkan olduğunu anlatan Vudalı, “Uzun yıllardır farklı derneklerde ve Masa Tenisi Federasyonunda yöneticilik yapmıştım. Engelliler Spor Federasyonu yöneticiliği için birçok kez teklif almıştım fakat hazır olmadığımdan kabul etmemiştim. Özel gereksinimli bireylerin zorluklarını, ihtiyaçlarını yaşayarak öğrendiğim için artık yapabileceğime inanmıştım. Önceki görev aldığım engelli dernek ve platformlarında kazandığım deneyimlerle ve burada birlikte yol alacak güçlü yönetim kadrosunu kurarak Temmuz 2019’da Engelliler Spor Federasyonu’nda göreve başladım” dedi.
“Her şeyde mütevazı olabilirim ama bu başarıda olamıyorum”
Federasyonun Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Ligi’nde mücadele eden ve namağlup şampiyon olarak Süper Lig’e yükselme başarısı hakkındaki görüşlerini de aktaran Vudalı, “2019-2020 sezonunda Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. Ligi’nde mücadele eden KKTC Tekerlekli Sandalye Basketbol takımımız için antrenörümüzle yönetim yaptığı ilk toplantıda hedefimizi Süper Lig olarak belirlemiştik. Hocamız Hüseyin Dayı da buna uygun takım kadrosunu oluşturmuştu. Yönetim, antrenör, oyuncu üçlüsü olarak birimize inanıp, çok çalışarak ve en önemlisi takımın sponsoru olmadan namağlup olarak 19 maçta 19 galibiyetle Süper Lig’e yükselmeyi başardık. Ligin bitmesine 6 hafta kala Süper Lige yükselişimizi, 3 maç kala da şampiyonluğumuzu ilan etmiştik. Hep söylüyorum her şeyde mütevazı olabilirim ama bu başarıda olamıyorum çünkü hep birlikte tarih yazdık. Covid-19 pandemisinden dolayı ligin son 3 maçı oynayamadı. Takımımız Süper Lige yükseldi ve markalaşmış Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş’ın da yer aldığı ligde mücadele edecek” ifadelerini kullandı.
“Engellilik zor ama bizim gibi ülkelerde bir daha güç”
Sporda engelli bir sporcu veya yönetici olmanın ne gibi zorlukları olduğu yönündeki soruya Vudalı, “Engellilik zor ama sosyal adaletin olmadığı, fiziki şartların yetersiz olduğu bizim gibi ülkelerde bir daha güç. Tekerlekli sandalyeye oturmakla onu itmek, yardımcı olmak arasındaki fark büyük. Spor olarak tekerlekli sandalye basketbol kondisyon isteyen çok zorlu bir dal, ulaşım, erişim de şartları ağırlaştırıyor. Ama ben yönetici olmadan önce de takımla deplasman maçlarına gittiğim için yaşananları görebilme fırsatım olmuştu ve geçmiş zamanlara nispeten daha kolay bir sezon geçirdik.
Özel gereksinimin neler olduğunu biliyorsak, şartları iyi analiz edebiliyorsak ve yönetici olarak ta engelliği yaşıyorsanız o zorlar daha kolaylaşıyor diyebilirim” yanıtını verdi.
“Yönetimlerde daha fazla kadın olması, başarıyı artıracağına inanan biriyim”
Ülke sporunda yeteri kadar kadın yönetici olup olmadığı yönündeki soru ile ilgili olarak görüşlerini aktaran Ruhsar Vudalı, “Ülkede sporla izleyici olarak ilgilenen anne sayısı tabi ki çocuğunun başarısına ortak olmak ve desteklemek için çok. Ama iş yöneticiliğe gelince bir anda sporla erkek özdeşleştiriliyor ve kadınları yöneticilikte az görüyoruz. Federasyon, spor kulübü yönetimlerinde daha fazla kadın olması sistemlerin düzenli olarak çalışmasını ve başarıları artıracağına inan biriyim” ifadelerini kullandı.
“Erkek ağırlıklı spor alanında kadın yönetici olmak çok olay değil”
“Yöneticilik yapmak isteyen kadınlara ne gibi önerileriniz vardır?” sorusuna Vudalı, “Erkek ağırlıklı spor alanında kadın yönetici olmak çok kolay değil. Alışılmış düzene detaylar, sistematiklik, kurallar getirilmesine uyum ilk zamanlarda zorlanılsa da sonrasında başarıya odaklanıp sosyal ve özel hayattan büyük fedakarlıklarla çalışılmalı. Başında da söylemiştim 10’dan fazla dernekte yöneticilik yapmıştım ama spor yöneticiliği ayrı ve çok efor gereken bir dal. Yaşadıklarımızı yansıtmama fırsat verdiğiniz için çok teşekkürler” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.