“Avrupa’da boy gösterebilmek için çalışıyoruz”

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Genç Milli Takımlar Antrenörü Hüseyin Kızmazoğlu YENİDÜZEN’in SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuşarak “Azerbaycan’daki turnuvada rüyada olduğumuzu düşünmüştüm. Bir sonraki hedefimiz Avrupa'da boy göstermek" dedi.

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ – 24 / HÜSEYİN KIZMAZOĞLU

???? “Bizim çocuklarımızın yapabileceğini göstermek en büyük hayalimdi ve bunu başardığımız için çok mutluyum”

???? “Futbolun günümüz şartlarında daha da fazla önemsendiğini birçok kitleye hitap ettiğini, nispeten futbolcuların hedef konulabilecek noktada olduğunu düşünüyorum”

???? “Ülkemizin tanınmamış olması, ambargolar içerisinde olması, spor politikası olmayacağı yatırım yapılmayacağı anlamına gelmez”

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Genç Milli Takımlar Antrenörü Hüseyin Kızmazoğlu, U12 Milli takımımızın geçtiğimiz haftalarda katıldığı Azerbaycan’daki turnuvayı değerlendirerek böylesi ciddi bir turnuvada yer almanın önemli olduğunu söyledi. “Çocuklarımız mükemmel tesislerde tamamen profesyonelce bir hafta geçirdi” diyen Kızmazoğlu, turnuva sonrasındaki ülkeye dönüş esnasında sahiplenilmenin de kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

YENİDÜZEN’in her hafta farklı bir spor branşında sporcu, antrenör, yönetici veya hakemi konuk ettiği SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuşan Kızmazoğlu, ülke futbolu hakkında da düşüncelerini paylaştı, ülke futbolunun geçmiş yıllara göre daha fazla önemsendiğini söyledi.

“Ülkemizin tanınmamış olması, ambargolar içerisinde olması, spor politikası olmayacağı yatırım yapılmayacağı anlamına gelmez” diyen Hüseyin Kızmazoğlu, ülke futbolunun gelişim kaydedebilmesi için herkese büyük işler düştüğünü de sözlerine ekledi.


➣ Öncelikle sizi bir tanıyalım…

“İsmim Hüseyin Kızmazoğlu. 01.10.1985 Lefkoşa doğumluyum. Evli ve 1 Kız Çocuğu babasıyım. NovaBank’ta Kredi Tahsis Müdürü olarak çalışmaktayım. Uzun yıllar takım kaptanı olarak futbol oynadım 2018 yılından itibaren de antrenörlük hayatıma başladım. Camia olarak sadece Cihangir Gençlik Spor Kulübünde çalıştım. Kulüpte Altyapı Koordinatörlüğü ve tüm kategorilerinde antrenör olarak görev aldım. Yaklaşık 1 yıldır Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu çatısı altında Genç Milli takımlar Antrenörü olarak görev yapmaktayım.” 

 

“Çocuklarımız mükemmel tesislerde tamamen profesyonelce bir hafta geçirdi”

➣ U12 futbol takımımız Azerbaycan’da önemli bir turnuvaya katılma başarısı gösterdi, orada neler oldu, nasıl bir atmosfer vardı, gözlemleriniz nelerdir?

►“Hayal gibi bir süreçti bir an rüyada olduğumuzu düşünmüştüm. Nisan ayında Azerbaycan’ın Ulduz takımından turnuvaya katılmamızla ilgili davet alınmış ve bu şekilde turnuvanın temelleri atılmıştı. Turnuva 8 takımdan oluşmaktaydı. 8 takımın 5 tanesi farklı ülkelerden katılmaktaydı. Azerbaycan’ın olimpiyat şehri olarak belirlediği ve ciddi yatırımlar yaptığı Guba şehrinde ve olimpiyat tesislerinde turnuva gerçekleşti. Çocuklarımız mükemmel tesislerde tamamen profesyonelce bir hayat yaşayarak bir hafta geçirdiler. Buradaki 1 haftada 5 farklı takım ile maç yaparak oynanan maçlarda 4 galibiyet aldılar. Skor oyun, gelişim bizim için değerli ama benim için asıl önemli olan bizim çocuklarımızın bu gibi büyük ülkelere, alt yapılara ciddi önem veren ülkelere ve takımlara karşı yapabileceklerini göstermiş olmamızdır. Kalabalık seyirci kitlesi içeresinde bayrağımızı gururla temsil etmek tarif edilemez duygu. Bizim çocuklarımızın yapabileceğini göstermek en büyük hayalimdi ve bunu başardığımız için çok mutluyum. Turnuvayı başarıyla tamamlayıp ülkemize döndükten sonra da bizim çocuklarımızın sahiplenilmesini görmek, olumlu geri dönüşler de beni ayrıca çok mutlu etti ve gelecek için daha da fazla motivasyonumu artırdı.”


“Sıradaki hedefimiz Avrupa’da boy göstermek”

➣ Gelecek için hedefler nelerdir?

“Federasyon çatısı altında göreve başlarken 2 yıllık ulaşılabilir bir hedef koyarak planlama yapmıştım. Bu planlamada ilk etapta Türkiye’deki takımlar ile bağlantı kurularak orada yapılacak temaslar ile hem ülkemize, hem de alt yapıdaki çocuklarımıza yeni bir heyecan yaratmaktı. Bunu Trabzonspor ve Antalyaspor ile maç yaparak başardık. Bu maçlar ve temaslar 1 yıl içerisinde çok ses getirdi ve alt yapılarımız için önemli bir hedef haline geldi.  Şuan Türkiye’nin birçok bölgesinde irtibat içerisinde olduğumuz takımlarımız bulunmaktadır. Türkiye içindeki en önemli hedeflerimizden bir tanesi ‘4 Büyükler’ dediğimiz Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor ile milli takımımızı herhangi bir yaş kategorisinde karşılama yapmasını sağlamaktır. İrtibat içerisindeyiz. İkinci etapta koyduğumuz hedef ise, Türkiye dışında bir turnuvada boy göstermekti. Bu hedefi de Azerbaycan’da yapılan turnuva ile gerçekleştirmiş olduk. İnanılmaz bir deneyimdi.  Şimdi yeni hedefler ve yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Üçüncü etapta yeni hedefimiz Avrupa’da önemli bir turnuvada boy göstermek ve ülkemizin adını orda daha da fazla duyurmaktır.  Dördüncü etapta da hedeflerimiz arasında bu takımların Kuzey Kıbrıs’a gelmesini sağlamak ve onları ülkemizde ağırlamaktır. Ayrıca Futbol federasyonu olarak alt yapılarımıza yönelik eğitimler düzenlemeyi ve hem alt yapı kulüplerimizin ve çocuklarımızın gelişimine katkı sağlamak için düzenlemeler yapılacaktır.”


“Ülke futbolu eskiye göre gelişim kat etti”

➣ Ülke futbolu… Eksikliklerimiz var mı, varsa neler, olası eksiklikleri gidermek için neler yapmalıyız?

“Ülke futbolunun eskiye göre gelişim kat ettiğini düşünüyorum. Özellikle kulüpler artan maliyetler nedeniyle alt yapılarına ve kendi öz kaynaklarından futbolculara daha da önem vermeye başladı. Eksiklikler var ama futbolun günümüz şartlarında daha da fazla önemsendiğini birçok kitleye hitap ettiğini, nispeten futbolcuların hedef konulabilecek noktada olduğunu düşünüyorum. Federasyonumuz tarafından düzenlenen şenliklere, liglere katılımların her geçen yıl takım sayısında artış olduğu kayıt altına alınmıştır ve yukarıda yazdıklarımı teyit eder niteliktedir.”

 

“Anlık kararlarla bir arpa boyu yol ilerleyemedik”

“Ülkemizde birçok şeyde eksiklikler olduğu gibi futbolda da eksiklikler vardır. Ama ilk önemli eksiklik ülke sporu ve sporcusunun kendimiz tarafından yeterli düzeyde önemsenmemesidir. Yetkili kişiler tarafından sporun daha değerli olduğunu, hatta ambargoları kıracak ve birleştirici güce sahip olduğunu bilmeleri gerekir. Tesisleşmenin en önemli eksiklik olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin tanınmamış olması, ambargolar içerisinde olması, spor politikası olmayacağı yatırım yapılmayacağı anlamına gelmez. Planlama, düzenlemelerin yapılması ve hayata geçirilmesi lazım. Uzun yıllardır günü geçiren anlık kararlar alınarak bir arpa boyu ilerlenemeyeceği bizzat yaşadık. Tabi ki hiçbir şey için geç olduğunu düşünmüyorum. Birlikte nasıl daha iyi yapılabilir diye düşünüp büyüğünden küçüğüne herkesin sahiplenmesi elini taşın altına koyması gerektiği kanısındayım. Tüm bunlara rağmen Futbol Federasyonu çok büyük işlere imza atarak, hem gençliğin önünü hem de kulüplerin önünü açmak için büyük çaba sarf ediyor. Bu küçücük adada 12-13 farklı organizasyon yapmak ve 150’nin üzerinde kulübü, 22 binin üzerinde futbolcuyu idare etmek, bunları organize etmek kolay iş değildir. Takdir etmek lazım.”

“Daha fazla gelişebilmek için hepimiz çok çalışmalıyız”

➣ Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

“İnsan önce kendi çocuğunu kendi sever, kendi sahiplenir, korur kollar sonra saygı duyulmasını bekler. Futbolun bütünü, ülkemizdeki alt yapısı da bizim kendi çocuğumuz önce biz seveceğiz, koruyup kollayacağız, biz sahip çıkacağız ki herkes saygı duysun, sahiplensin... Daha fazla sahip çıkma zamanı.  Daha fazla gelişebilmek için hepimiz çok çalışmalıyız. Yöneticilerimizden, hocalarımıza, alt yapıdaki çocuklarımızdan üst yapıdaki futbolculara emek veren herkese görev düşmektedir.

Profesyonel olmasak da düşünce yapımızın bizi diğerlerinden farklı kıldığını ve Emek verilen fedakârlık yapılan her neyse bir gün değerini bulduğu kanısındayım.”

RÖPORTAJ Haberleri

“Keşke bisikletçilere ülkemizde de saygı gösterilebilse…”
“Başarı çok çalışarak ve hedeflerinin peşinden koşarak gelir”
“Tesisleşme konusunda yetersizin de yetersizi konumundayız”
"Gençler kendilerine bireysel hedefler koymalı"
“Türkiye’de başarılı olmaya odaklandım”