Ayhan: Sesimi duyan var mı?

Hentbol Federasyonu Başkanı Bahadır Ayhan, federasyonlar olarak yalnız kaldıklarını, yalnızlaştırıldıklarını belirtirken, siyasi kavgalar, atamalar ve kurultay seçimlerine göre sporun göz ardı edilemeyecek ciddi bir unsur olduğunun altını çizdi

Hentbol Federasyonu Başkanı Bahadır Ayhan, sporu yönetenlerin siyasi kavgalar, atamalar, kurultaylar ve seçim derdine düştüğünü belirtirken, sporun hiç olmadığı kadar kötü yönetildiğini belirtti. Sosyal medya hesabından “Sesimi duyan var mı?” başlığı ile paylaşım yapan Ayhan, ülkede sporun Spor Dairesi tarafından yönetildiğini ancak federasyonlar olarak yalnız kaldıklarını, yalnızlaştırıldıklarını ifade etti. Sistemsizliğe vurgu yapan Ayhan, siyasi kavgalar, atamalar ve kurultay seçimlerine göre sporun göz ardı edilemeyecek çok ciddi bir unsur olduğunun altını çizerken, “Spor Dairesi neden var?  Genel Yönetim Kurulu neden var?  Sporu yönetenler neden var? Peki tüm bunların nedeni Covid-19 mu?” sorularını sordu.

 

Bahadır Ayhan’ın paylaşımı şu şekilde:

Sesimi duyan var mı?  1999 Türkiye de Marmara bölgesinde yaşanan büyük depremde, kurtarma görevlisinin korku, üzüntü ve heyecanla,  çökmüş binaların kalıntıları arasına seslenişi. Sembol haline gelmişti bu sesleniş.  Sesimi duyan var mı?

Aynı sesleniş “TİTANİK” filmin de de vardı. Gemi battıktan sonra soğuk sularda insanları kurtarmaya gelen filikalardaki görevliler yine aynı şekilde bağırıyordu. Sesimi duyan var mı?

Henüz ne battık nede yıkıldık. Ama müdahale edilmezse batan da olacak yıkılan da.

Bu kez batmadan, yıkılmadan önce son bir kez sesleniyorum. SESİMİZİ DUYAN var mı?

Ülke sporundan bahsediyorum, federasyonlardan.  Sporcuları federasyonlar şemsiyesi altında toplayan büyük camialar yaratan  federasyonlardan.

Bu ülkede spor, federasyonlar aracılıyla, “Spor Dairesi” tarafından yönetilir. “Spor Dairesi” sporun başıdır. Biz federasyonlar “Spor Dairesine” bağlı, sporu organize eden birimleriz. Ve gönüllülük esasına göre çalışır çaba gösteririz.

Ama yalnız kaldık, yalnızlaştırıldık son zamanlarda.

Sporu yöneten arkadaşlarım sanırım farkında değiller ama spor gerçekten hiç olmadığı kadar kötü yönetiliyor. Siyasi kavgalar, atamalar, kurultaylar, seçimler derdine düştü sporu yönetenler.

Yönetici iseniz  bir sisteminiz olur ve çarklar çalışmaya devam eder. Sen ister kavganı yaparsın ,ister  atamanı, ister kurultayını, isterse seçimini ... ama çark dönmeye devam eder, sistemin çalışır.

Yönetim bozukluğu Covid-19’un arkasına saklanacak bir mazeret değildir. Ebetteki her şeyi etkilediği gibi Sporu da etkiledi ama....

Covid-19  var diye mi “Genel Yönetim Kurulu” bir türlü toplantı yapamıyor? Covid-19  var diye mi Nisan  ayı geldi  hala daha federasyonların bütçeleri konuşulmuyor?

Siyasi kavgalar, atamalar, kurultaylar seçimler nedeniyle ,  spor göz ardı edilemeyecek kadar çok ciddi bir unsurdur.

Geçen yıl (2020) Mart ayından sonra aylarca duran sporu başlatmak için federasyonlar bireysel olarak Sağlık Bakanlığıyla görüşmeler yaptı. Protokoller hazırladı ve branşını başlattı. Tekrar bir kapanma oldu ve biz federasyonlar yine bireysel olarak sporumuzu  başlatma çabası içerisine girdik. Geçen yıl olduğu gibi tek başımızayız. Yalnız....

Oysa federasyonlardan çok sporun başı ve yöneticisi olan “Spor Dairesi”  bu çabanın içinde olması gerekmez mi? 

Geçtiğimiz yıllarda beden eğitimi ve spor yasası  gereği  her federasyon Ağustos ayında, gelecek yılın taslak bütçe raporunu hazırlar ve spor dairesine bildirir. Kasım sonu ve aralık ayı başında federasyonların bütçeleri belirlenir ve federasyonlar  ilgili sezonda bütçelerine göre gerekli plan ve programlarını yaparlar.

Evet doğrudur, bu yıl genel anlamıyla devlet bütçesinin belirlenmesi gecikti. Bir hafta sonra Nisan ayına gireceğiz. Federasyonların bütçelerini belirlemek için hala daha toplantı yapılmadı. Neden?

Yine beden eğitimi ve spor yasası gereği her 3 yılda bir yapılan spor şurasında Genel Yönetim Kurulunda görev yapacak 3 arkadaşımız belirlenir. Bu arkadaşlarımız Genel Yönetim Kurulunda federasyonları temsilen görev yaparlar.

Planlanan ve gündemi oluşturulan konular hakkında aksi bir durum olmaz ise her Perşembe günü toplantı yaparlar. Gündeme dair konuları karara bağlarlar.

Ama maalesef ki “Genel Yönetim Kurulu” haftalardır toplanamıyor, karar üretemiyor. Neden?

Gündem belirlenemiyor, toplantı yapılamıyor, kararlar alınamıyorsa  spor nasıl yönetilecek?  Spor Dairesi neden var?  Genel Yönetim Kurulu neden var?  Sporu yönetenler neden var?

Peki tüm bunların nedeni Covid-19 mu?

Çok değerli sporu yöneten arkadaşlarım.

Her bir federasyon kendi branşlarını kitlelere yaymak için gönüllülük esasına göre  çalışmaktadır. Kendi branşına gönül verenleri bir çatı altına toplayıp, planlanmış ve programlanmış takvimler yapıp,

örgütleyerek spor yaptırmaktadır.  Tek bir amaç var;  sporu kitlelere yaymak, çocuk ve gençleri kötü alışkanlıklardan korumak, kendi kültürünü aşılamak, spor disiplini kazandırmak, topluma paylaşmayı bilen sosyal ve motivasyonu yüksek bireyler kazandırmak. Sonuç olarak sporu yaşam biçimi edinmiş sağlıklı nesiller yaratmak.

Federasyonların derdi “hemen bütçeleri belirleyin de bize hemen ilk dilimleri verin” değildir. Ülkede ekonomik koşulların farkındayız. Kısacası derdimiz hemen şimdi para değil. Derdimiz sizin sessizliğiniz, bizi yalnızlaştırmanızdır, plan ve programınızın  olmayışı ve siyasi kavgalarınızdan dolayı federasyonları etkilendiği ve sporun bitme noktasına gelmesidir.

Gelenektir ama çoğumuz bu geleneği unuturuz, eleştiriyorsan çözüm yolları da sunmak zorundasın.

Benimde çözüm yollarım aşağıdaki gibidir.

1- Yönetimsel sorunlar bir kenara bırakılıp ülke sporunu başsız ve yönetimsiz bırakmamak için İvedilikle genel yönetim kurulu toplantılarına başlamalıdır,

2- Geçen yıl bakanlar kurulu tarafından onaylanan ve verilmeyen bütçe dilimleri ve yapılan protokol ile Federasyonların alacakları hakem ödemeleri  Spor Dairesi tarafından taahhüt altına alınmalıdır.

3- 2021 yılı bütçeleri belirlenmeli  ve yine Spor Dairesi tarafından taahhüt altına alınmalıdır.

4- Spor Dairesi, Federasyonlardan 3 temsilci ve Sağlık Bakanlığı üçgeninde toplantı yapılıp takım sporlarının ne zaman ve ne şekilde başlanabileceği  konusunda ortak bir çalışma yapıp ortadaki belirsiz bekleyiş ortadan kaldırılmalıdır.

5- Çok zorlu şartlar (ekonomik) altında bulunan federasyonlara öncelik tanınıp hemen çözüm yolları üretilmelidir.

6- Uluslararası federasyonlara üye olan federasyonlarımıza  öncelik tanınarak üyelik aidatlarını ödeyebilmeleri için  ivedilikle yardımcı olunmalıdır.

7- Yaz döneminde  uluslararası federasyonların faaliyetlerine katılacak olan federasyonlarımızın akıbetleri hakkında kısa sürede kararlar üretilmelidir.

8- Bir çok Federasyonun faaliyetlerini gerçekleştirdiği tesis ve binaların bakım ve onarımları takvimlendirerek yapılmalıdır.

ya da;

“Arkadaşlar 2021 yılı içerisinde Spor Dairesinden bir şey beklemeyin, ekonomik koşullar çok kötü  bu sezon federasyon faaliyetleri  için bütçe ayıramayacağız, yeni sezon hazırlıklarınızı Ağustos ayından sonra planlayın” diye söyleyin,  biz de anlayışla karşılar,  belirsiz bir bekleyiş içinde olmayız. Camialarımıza duyururuz  olur biter.

Yine tekrar ediyorum “SESİMİZİ DUYAN” var mı?

Saygılarımla.

Bahadır Ayhan

Hentbol Federasyonu Başkanı.

İlgili Haberler

HENTBOL Haberleri

DİGEM ve UKÜ şampiyon
Esentepe seriyi eşitledi
Levent deplasmanda kazandı: 28-35
Hentbolda U16 Ligi devam ediyor
Levent galibiyetle başladı:36-20