Büyük hedef: 2024 Paris

Son dönemde yakaladığı çıkışla adından söz ettiren Taygun Artan Özcihan’ın uzun vadede hedefi büyük...

Burhan GÜRKAN

Atletizmde son dönemlerin parlayan yeteneklerinden olan Taygun Artan Özcihan, antrenörü Celal Keleş ile birlikte yeni başarılar için çalışmaya devam ediyor. Son aylarda Türkiye’de yer aldığı yarışlarda birçok birincilikler elde eden, yeni KKTC ve Türkiye rekorlarına imza atan genç yetenek Taygun, uzun vadeli olarak 2024 yılında Paris’te yapılacak olan olimpiyat oyunlarında bireysel olarak piste çıkmayı amaçlıyor. Taygun ve antrenörü Celal Keleş, mevcut durumda elde ettikleri başarıların yanı sıra gelecek planlarını YENİDÜZEN’e aktarırken 2024 Paris Olimpiyatları’na inançlarını ortaya koydu.

 

Özcihan: İlk yarışımda sonuncu oldum. Son üç yıldır ciddi şekilde çalışıyorum

Henüz 17 yaşında olan Taygun, 100 ve 200 metre branşlarında dünyada U20 barajına oldukça yaklaşmış durumda. İngiltere doğumlu olan genç yetenek atletizme 8 yaşında Kıbrıs’a geldiğinde başladığını söyledi. “Kıbrıs’a 8 yaşında geldiğimde atletizme başladım. Tabi bilgim veya tecrübem yoktu. Yarışta koştum ve sonuncu geldim” diyen Taygun, “Ne yapacağımı bilmiyordum. 1000 metreydi yarış ve başlarken depar attım. Sonunu getirmekte zorlandım. O günden sonra hep yarıştım ama antrenmansız devam ettim. Çünkü o zamanlar futbol ile beraber basketbol da oynuyordum. Atletizmi çok ciddiye almıyordum o branşlar gibi. Antrenmanlara ciddi şekilde başlayalı yaklaşık üç sene oluyor” dedi.

“Bu başarıların bir anda gelmesini beklemiyordum”

Antrenörü Celal Keleş ile üç aydır birlikte olduklarını söyleyen Taygun, “Celal Keleş hocamla beraber üç aydır beraberiz. Tabi ki Türkiye’de başarı hedeflerim, hayallerim vardı ama bir anda olacağını beklemiyordum. Bu yıl olacağını tahmin etmiyordum. Celal hoca ile başlamadan antrenmanlara çok ciddi bakmıyordum. O başarıların bir anda gelmesini beklemiyordum” ifadelerini kullandı. “Sekiz yaşında Kıbrıs’a ilk geldiğimden bu yana Celal hoca ile tanışıyoruz. Babamla iletişimleri vardı” diyen Taygun, “Uzun zamandır konuşuyorlardı. O süreçte bir araya gelemedik ama bu sene bir araya gelmemiz güzel oldu” dedi.

 

“Türkiye 200 metre rekorunu kırdığımda inanmakta zorlandım”

Türkiye 200 metre yıldızlar rekorunu kırdığında inanmakta güçlük çektiğini belirten Taygun, “Sabaha kadar oturup gerçek mi diye düşündüm. Biz de rekor olduğunu bilmiyorduk yarış bitince. Yarışı koştuktan sonra dereceye ve rüzgâra bakmak için hakemler odasına gittik. Hakemler bize rekor olduğunu söyledi. O an Celal hocaya baktım ve gerçek mi diye sordum. O saat inanmamıştım ama birkaç saat sonra o rekoru tekrar kırdık” ifadelerini kullandı.

 

“Son üç ayda hedeflerim değişti. İnşallah 2024’te Paris’e bireysel olarak gideceğiz”

Son üç ay içerisinde atletizmdeki hedeflerinin değiştiğini aktaran genç atlet, “Çünkü futbol da oynuyordum. Hayallerim futbolda ilerlemekti ama son zamanlarda Celal hoca ile çalışmaya başladıktan sonra futbolu da oynamama kararı verince hayallerim değişti. Şimdiki hedefim olimpiyatlar. İnşallah 2024’te Paris’e bireysel olarak gideceğiz” şeklinde konuştu.

Sırbistan’da yapılacak Balkan U18 Şampiyonası’nda yer alacak olan Taygun, oradaki hedeflerini şu şekilde aktarıyor: “Baktığımızda U18’de Balkan Şampiyonası’nda yer alacak olan isimler arasında en iyi dereceler bende gibi görünüyor. Hedefimiz orada Balkan U18 Şampiyonası’nda şampiyona rekorlarını kırmaktır.”

 

“Andre de Grasse’yi keyifle izledim. Umarım onunla Paris’te koşarız”

Geçtiğimiz günlerde tamamlanan olimpiyat oyunlarını takip ederken heyecanlandığını belirten Taygun, “Yakın zamanda inşallah ben de orada olacağım. Kendimi orada kürsüde dururken hayal ettim. Oradaki bazı atletlerin Paris’te yer alma ihtimali var. İdollerimle koşmak isterim. İdolüm Bolt ama o maalesef olmayacak ama en çok izlerken zevk aldığım Kanadalı Andre de Grasse’dı. İnşallah Paris’te onunla koşarız” şeklinde konuştu.


Keleş: Şartlar bizi bu noktaya getirdi

Antrenör Celal Keleş, Taygun ve ailesiyle 8-9 yıla varan bir tanışmışlıkları olduğunu, atletizm yönünde iletişimlerinin olduğunu ve Taygun’un babası ile devamlı iletişimde kaldıklarını söyledi. “Süreç yaklaşık üç ay önce bizi bir noktaya getirdi” diyen Keleş, “Tanıştığımız dönemde babası ile konuştuğumuzda onu çoklu branşlara yöneltelim, atletizm içinde kalacaksa kalsın, futbol veya basketbol oynayacaksa oynasın dedik. Çoklu branşlar o yaş gruplarında önemliydi. Yaşı performans antrenmanı dönemine geldiği zaman bunu tekrardan değerlendirelim dedik. O gün de geldi. Şartlar da bizi bu noktaya getirdi” şeklinde konuştu.

Çalışmaya başladıkları dönemin Taygun’un atletizmle ilgili motivasyonunun kırılmaya başladığı dönemler olduğunu belirten Keleş, “Yarışma, antrenman şartlarını hazırladık. Mevcut seviyesini göz ardı etmeden planladık ve her koştuğu yarışta daha iyisini koştu, rekorlar kırdı. Kendi yaş rekorlarını kırmakla kalmadı, bir üst yaş grubu rekorlarını kırma noktasına geldi” dedi.

“U18 seviyesinde olmasına rağmen U20 dünya ve Avrupa barajlarının çok yakınında”

Başarıları ülke ve Türkiye olarak düşünmek yerine Avrupa ve dünya olarak da düşünmek gerektiğini söyleyen deneyimli antrenör, “Bu yıl çok büyük bir şanssızlık oluştu. U18 Avrupa ve dünya şampiyonalarının tümü iptal edildi. Koşmuş olsaydık hem 100 hem de 200 metrede kürsüye çıkma şansımız olacaktı. En kötü ihtimalle final koşardık. U18 seviyesinde olmasına rağmen U20 dünya ve Avrupa barajlarının çok yakınına gelmiş bir noktada. Bu da önümüzdeki yıl gençler dünya şampiyonası için en azından final koşma hedefi koyabiliriz noktasını gösteriyor” görüşünü belirtti.

 

“Sporun içinde olan bir ailesinin olması benim işimi kolaylaştırıyor”

“Tabi ki her zaman en iyisini koşacak ya da her yarışı daha iyi koşacak diye bir durum yok” diyerek sözlerini sürdüren Keleş, “Ama şu anda koştuğumuz her yarış maksimalimize çok yakın. Bu belli bir standart oluştuğunu gösteriyor. Bunu bir yukarıya çektiğimiz zaman daha yukarısını görebileceğimizi gösteriyor. Çok iyi ve disiplinli çalışıyor. Benim çok büyük bir şansım; ailesinin profesyonel sporu çok iyi biliyor olması. Babası Premier Lig sınırından dönmüş bir insan. Amcası İngiltere’de yaş gruplarında kupalar kaldırmış, annesi atletizmle ilgilenmiş. Sporun içinde olan bir aile. Üst düzey performansın ihtiyaçlarını çok iyi bilen bir ortam var. Dolayısıyla benim işim bu noktada çok kolay. Kendisi de adapte olmada sıkıntı yaşamıyor. Çok güzel ilerliyor” dedi.

 

“Beklediğimiz desteği henüz devlet kanadından görmedik”

Türkiye’de 8 yıldır kırılmayan 200 metre rekorunu üç yarışta yedi kez kırdıklarını aktaran Celal Keleş, “Bunlar bizim için çok önemli göstergeler. Hedefleri sistemsel olarak koymak çok önemli. Bir hareketlilik bekliyoruz ama henüz hiçbir maddi destek noktası devlet kanadından yok. Bunu soran da yok. KKTC Atletizm Federasyonu biraz daha hareketli. Olayın içine girmeye çalışıyor yönetim. Biz de onları biraz daha gayretli olmaya teşvik ediyoruz. İhtiyaçlarımızı söylüyoruz. Onların da karşılanacağını söyledi sayın başkan. Umarım kısa dönemde o konuştuklarımız da olur, bize el verirler ve daha ileriye gitme noktasında umutlarımız yeşerir. Ama dediğim gibi Spor Dairesi, ilgili bakanlık, olayın maddi boyutunu, ödül boyutunu ön plana almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Sırbistan’da altın şansımız çok yüksek”

Sırbistan’da katılacakları Balkan U18 Şampiyonası ile ilgili görüşlerini aktaran Keleş, “Şu anda en iyi dereceler bizde yıldızlar seviyesinde. 100 ve 200’de kürsüde oluruz diye düşünüyorum. O gün o anlık negatif etkileyeceği durumlar olabilir ama bir sıkıntı yaşamazsa altın alma şansımız yüksek. En iyi şampiyona derecelerini de elde edersek ki şu anda o performansımız var, bizim daha sonraki süreçler için daha net önümüzü görebileceğimiz ortam olacak” dedi.

 

“Şu anda bizim burada nasıl bir organizasyonla bunu destekleyeceğimiz önemli”

“Geçmişe baktığımda Türkiye ile burayı kıyasladığımda biz ileriye dönük çok güzel mesajlar veriyoruz” diyen Keleş, şunları kaydetti: “Türkiye’de şu anda gittiğimizde insanlar ne koşacağımızı bekliyor. Birçok kişi Taygun’la temas kurmaya çalışıyor. Antrenörler sürekli bizi tebrik ediyorlar. Şu anda bizim burada nasıl bir organizasyonla bunu destekleyeceğimiz önemli. Türkiye Atletizm Federasyonu, kulübümüz Fenerbahçe bunun farkında. Bize karşı titizler. Umarım burada da o titizlik, destek olup olayın parçası olma yolunda daha organize bir yaklaşım oluşur. Beklediğimiz bunlar.”

 

“Çok büyük başarılar bizi bekliyor, bunda herkesin payı olmasını isterim”

Tokyo Olimpiyatları’nın da kendilerini motive ettiğini söyleyen Celal Keleş, “12 yaşında da 62 yaşında da şampiyon var. Birçok güzel şeyin pandemiye rağmen ne kadar güzel yapılabileceğini gördük. 17-20 yaş aralığında şampiyonların da orada olduğunu gördük. Çok doğru bir ortam oluşturulursa bizim 2024 Paris’te olma şansımız var diye düşünüyorum. Çok büyük başarılar bizi bekliyor, bu başarılarda herkesin payı olmasını isterim” dedi.

 

“Basının tüm fertlerine çok teşekkür ederim”

Basına teşekkür eden Keleş, “Basın her zaman yanımızda oldu. Buradan basının tüm fertlerine çok teşekkür ederim. Bizim başarılarımızı halkımıza aktarma noktasında basının misyonu devam ediyor. Biz de size çok güzel haberleri sunma noktasında çalışıyoruz. İsteğimiz hep birlikte daha fazlasını yaşayabileceğimiz ortamlar. Gittiğimiz şampiyonalarda basından birinin gelmesi çok önemlidir. Bir basın mensubu ile yurt dışında olmayı ben arzuluyorum” açıklamasını yaptı.

ATLETİZM Haberleri

Geleneksel iki toplumlu Runite koşusu Cumartesi yapılacak
Atletizmde Cumhuriyet Yol Koşusu gerçekleştirildi
Lefkoşa Maratonu, 1 Aralık’ta yapılacak
Buse’ye olimpiyat ödülü takdim edildi
Sakallı, yeni TAF başkanı Karadağ’ı ziyaret etti