Futbol dışında her şey var

Nezihi Beyaz

Karşıyaka, bire bir rakiplerinden Çetinkaya karşısında öldü öldü dirildi ama üç puanı almasını başardı. Bunun da en büyük nedeni, biri yerli statüde oynayan dört yabancısının da futbolun gereklerini yerine getirecek kapasitelerinin bulunmasından kaynaklandı.

Özellikle daha önceden Cihangir ve Gençlik Gücü’nden tanıdığımız Mishali Karşıyaka’ya güç katmış. Lawrance ön liberoda artık olgunlaşan futbolu ile yerli statüsünde faydalı oluyor. Kande, forvette ve kanatta, Arong ise merkez orta sahada iyi iş çıkardılar. Eğer yerli futbolculardan Mehmet ve Ceylan da orta saha ve kanattan katkı verebilseler, Karşıyaka korkulu rüya görmeden ligi bitirebilir. Mehmet, belki uzaktan vuruşla Türkan’ı avladı ve Karşıyaka’nın ilk golünü attı ama futbol teknik kalitesi yeterli değil. Dipkarpaz’dan gelen Emin ile altyapıdan kazandırılan 18 yaşındaki Furkan teknik kapasitelerini artırdıkça takımlarına faydalı olacaklar. Savunmanın göbeğinde oynayan Bahadır ve Eyüp çok deneyimli isimler ama Çetinkaya kanatlardan gelerek tehlikeler yarattığında çaresiz kalıyorlar. Cenk çok deneyimli bir kaleci. Çetinkaya’nın kullandığı penaltı vuruşunda doğru yere uzandı, kurtarabilirdi ama topu çelmeyi başaramadı. Karşıyaka, farkı bire taşıdıktan sonra gol yememek için her şeyi yaptı; gelen topları dan-dun uzaklaştırdılar, yere yatarak zamana oynadılar, değişikliklerle dinlenmiş oyuncularını sahaya sürdüler. Bir de girenler, oynayanlar kadar katkı verebilselerdi, işte o zaman bu takım düşmeye oynamayabilir derdim.

Çetinkaya, yabancı açısından Karşıyaka’dan hiç de kötü oyunculara sahip değil. Daha kuvvetli takımlara karşı aynı performansı gösterebilirler mi bilmiyorum ama Traore, Djabi ve Jobe ellerinden geleni yaptılar. Ahmet Hatay ve Mustafa Kemal orta sahada daha aktif olsalar, belki de arzuladıkları beraberliği sağlayacaklardı. İkisi de ikinci yarıda oyundan alındılar.

Kaleci Türkan, Mehmet’in attığı ilk golü kurtarabilirdi ama köşeye giden topa engel olamadı. İkinci golde de önce Mihsali’nin vuruşunu önledi, dönen topu Mishali ağlara gönderdi. Bu arada savunma sadece pozisyonu bizim gibi izledi.

İki takım da yerli ve yabancı yeni futbolcular transfer etmişler ama yerliler takımlarına yeterli katkıyı veremezlerse, ikisi de zor bir sezon geçirebilir.

Karşıyaka sahasının zemini,  sezonun daha başlangıcında tarlaya dönmüş. İlerleyen haftalarda bu zeminin çok daha bozulacağı şimdiden belli… Bu zeminde yabancılar hariç, top kontrolü yapamayan, ayaklarındaki topu arkadaşlarına veremeyen her iki takımdaki yerli futbolcularla üst sıraları zorlamaları çok güç. Bu nedenle, Karşıyaka muhtemel rakiplerinden olan Çetinkaya’dan üç puanı alarak haklı bir sevinç yaşadı.