Günerman’ı da sonsuzluğa uğurladık

Serkan Soyalan

Eşref Günerman’ı da yitirdik. Ve Günerman da Lefkoşa’nın simgelerinden biri olarak iz bırakarak yol aldı o ebedi yolculuğuna…

Eşref Günerman ile tanışmam yıllar öncesine, mesleğe yeni yeni başladığım yıllara dayanır. Araştırmaları ve spora izdüşümleri ile bizlere muazzam bir bellek kazandıran Yücel Hatay Abim’in bir etkinliği ile Çetin Spor Kulübü’nde buluştuğumuzda, etkinlik sonrasında uzun bir sohbete durmuş, Eşref Abi anlatmış ben dinlemiştim.

O binanın duvarlarında yer alan fotoğraf karelerinde, sadece anılar belgelenmemiş, o bölge gençliğinin kötü alışkanlıklarından uzaklaşıp kendine yoğun uğraşlar bulup, takımdaşlığı ve spor disiplinini öğrenmenin izleri vardı.

Kutsal ve ulvi bir hizmetti yaptığı… Kendi gibi gönüllülerden oluşturduğu koca bir sevgi seli vardı orada. Bana çok sıcaklık hissi yaratmış ve mutlu olmuştum.

***

Yıllar içinde birçok başarılı futbolcuyu yetiştirip, ülke sporuna kazandıran Günerman, 2012 yılında Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği tarafından spora verdiği katkılardan dolayı Ahmed Sami Topcan Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilmişti de.

Vefa önemlidir bu değerler için. Her alanda, her sektörde… Günerman da hatırlanmak isterdi elbette.

İşte bundan dolayıdır ki, yolum Çağlayan’a her düştüğünde mutlaka yanına uğrar, ondan o eski günleri uzun uzun dinlerdim.

Ödülünü aldıktan sonra da konuşmuş ve şöyle demişti efsane isim:

“Ahmed Sami Topcan gibi büyük bir spor adamı adına verilen ödüle layık görülmek beni çok onurlandırdı. Tek hedefim gençleri kötü alışkanlıklardan koruyup topluma kazandırmaktır”

***

Bir keresinde de kameraman arkadaşım Özker Gürses ile gidip, onunla konuşmamızı kayda almış, Kanal Sim’de yayınlamıştık.

Ondan eski Lefkoşa’yı, Çağlayan’ı, eski bayram yerlerini, ülkemiz sporunu, futbolumuzu dinlemiştik.        

***

Çok küçük yaşlarda futbola yakın ilgi duymaya başlayan Günerman, küçük yaşlarda Yenicami ve Yeşilada spor kulüplerinde futbol oynadıktan sonra önce Yıldızspor’u arkadaşları ile birlikte kurdu. Bu takımın dağılmasının ardından Çetinspor’u kurdu ve çalışmalarına burada devam etti.  

50 yılı aşkın gönül bağı olduğu futbol geçmişinde, nice başarılı isim, onun öğütlerini dinleyerek, yeşil sahalarda başarıdan başarıya koşmuştur.

Gençlik Gücü’nün Kaleci Ali’si, Süleyman Dolmacı’sı, yine Gençlik Gücü’nn Selim’i ve Ozan’ı, Turgay Kara’sı... Bu liste kabarıp da daha gidebilir.

Yılmadı yıllar içinde ve Çetin Spor Lokali’ni kurarak Lefkoşa suriçinde yaşayan çocuklara sporu sevdirmek için son nefesine kadar da uğraştı.

Zaman zaman hayal kırıklıkları da yaşadı. Kendine verilen ama yerine getirilmeyen onlarca sözler verildi.

Dönemin Lefkoşa Belediye Başkanı Bulutoğulları Yusuf Kaptan Sahası’nın yanına bire halı saha sözü vermişti. Yapılmadı. Yapılamadı. Hep bekledi bunu Günerman. “Gelir gelsin kulübe ve biz de burada daha çok hizmet verebilelim gençlere” dedi. Her konuştuğunda da bu sözler tekrarlandı; “proje hazır”, “kaynak çıktı”, “kaynak hazır” dendi. Ama olmadı. Keşke o sözler verilmemiş olsaydı da heves yaratılmasaydı.

***

Şimdi hafızalarda ve hatıralarda anılacak artık Günerman, tıpkı Cemal Paşa gibi, tıpkı Hüseyin Akil Hoca gibi…

Bu değerleri gelecek nesillere taşımak için yerel yönetimlerin onların adlarını yaşatacak çalışmalar yapması gereklidir.

Bu belki Yusuf Kaptan Sahası’nın yanına bir Günerman büstü şeklinde olabilir, veya o sokağa adı verilerek yaşatılabilir. Çalışmalarına başlanan futbol müzesinde de Günerman mutlaka olmalıdır.