Kanlı Mescit Sokağı, tarihi açıdan Lefkoşa’nın en eski sokaklarından biridir. Sokağın tarihçesine başka bir yazımızda değiniriz, ancak bu köşeden, Kanlı Mescit’in bir dönem sporumuza ve gençliğimize kattığı önemi okuyacağız.
Araştırmacı-yazar, çok sevdiğim büyüğüm Yücel Hatay’ın da çocukluğunu bu sokakta geçirdiğini 2011 yılında yayımladığı “SPORUMUZDA VE MÜCADELEMİZDEN ANILAR ÖYKÜLER” kitabında okudum.
Kanlı Mescit’in tarihi ile ilgili bilgileri okuyucusuyla paylaşan Hatay, Kanlı Mescit Türk Spor Kulübü’nün kuruluşunu da anlatır.
Günümüzde olmayan bu spor kulübü, bir dönemler mahalle gençliğini bir arada toparlayan ve onların sağlıklı bedenlere sahip olması için spor yapmalarına olanak sağlayan bir kulüptü.
Hatay henüz çocuk yaşlarındayken çalınan topunu ve Kanlı Mescit Türk Spor Kulübü’nün kuruluşunu şu satırlarla kaleme alıyor:
“Kanlı Mescit Sokağı küçük ve dar bir sokak. Bu sokağın biraz daha genişçe olan kısmında top, pirili, lingiri, saklambaç oynadığımı hatırlıyorum. Komşular zaman zaman kızsa bile.
Bir gün evimizin önünde top oynarken genç birisi elimden topu kapıp yürümeye başladı. Ben şaka yapıyor, dönüp topu bana geri verecek sandım, bekledim. Ama öyle olmadı. Genç adam sokağın başına gelince hızlandı ve çabukça uzaklaştı. Peşine düştüm, ama yetişemedim. Ağlamaya başladım. Belki gelir, topu getirir diye bekledim. Ama gelmedi. İçimde bir buruk acı olarak kaldı. Yıllardır o anı unutamadım. Topu kaybetmenin üzüntüsünden çok, bir gencin küçük bir çocuğa karşı fiziki üstünlüğünü böylesine acımasızca kullanmasına çok canım sıkılmıştı.
Mahallede bir ara kendi çapımızda bir futbol takımı oluşturma teşebbüsümüz oldu. Aramızda para toplayıp top almak istedik önce. Ama bazı oyunbozancı arkadaşlar bize engel oldu.
Daha sonra Kanlı Mescit Türk Spor Kulübü’nün kurulduğunu hatırlıyorum. Kanlı Mescit’in doğuya bakan kısmında büyükçe bir kahvehane vardı. Burası kulüp lokali olarak kullanılıyordu. Karşıdaki hisar boyunda da akşamları sandalyeler sıralanır, orada oturanlar sohbet eder, tavla oynar, geleni geçeni seyrederdi. Gündüzleri de buradaki sur üzerine oturup aşağıda futbol oynayanlar izlenirdi.
Komşumuz olan Osman Balıkçıoğlu’nun ‘BİZİM İNSANIMIZ, BİZİM LEFKOŞAMIZ’ adlı kitabında bu kulübün açılış günü çekilmiş bir fotoğraf var. Fotoğrafta kulübün tabelasında kuruluş tarihi 1957 olarak görülüyor.
Bu kitapta, ‘Eski Çetinkaya futbolcularından Derviş Lambasuyucu’nun kardeşi Vedat, mahallenin gençlerini toplayıp, bir futbol takımı kurmuştu’ ifadeleri var. Kanlı Mescit Kulübü bir süre faaliyette bulunduktan sonra kapandı.
Kulüp önceleri hisar altında o zamanlar futbol sahası olarak kullanılan yerin yanında tahta bir barakada faaliyete başlamıştı. Burası daha sonra ziraat bahçesi haline getirildi.
Ama o zamanlar burası futbol sahası olarak kullanılıyordu. Ben de çocukluktan gençliğe doğru ilerlediğim dönemlerde, ailemin müsaade ettiği oranda, zaman zaman buraya gidip arkadaşlarla futbol oynuyordum.”
Kanlı Mescit Türk Spor Kulübü şimdi sadece hatıralarda ve birkaç fotoğraf karesinde kaldı, ama o günleri yaşayanların belleklerinde o günler hâlâ ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.
Kanlı Mescit ve spor kulübü ile ilgili daha çok bilgi edinmek isteyen okuyucularımız, Yücel Hatay’ın kitaplarından faydalanabilirler.