Koutsokoumnis kıvırdı

Necmi Belge

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu’nun, Kıbrıs’ta futbolu birleştirme misyonuna başlamasının üstünden hemen hemen üç yıl geçti. Sertoğlu, bu misyona başlarken yanında sadece bir  avuç Kıbrıs’ta barışı isteyen bir kesim vardı.
Ancak, zaman içerisinde bu destek bir kartopu gibi artarak, yüzde seksen ikilik (%82) bir orana ulaşırken, bu konunda Kıbrıslı Türkleri ayrılıkçı olarak dünyaya lanse eden Kıbrıs Rum tarafı ve Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) bu davranış karşısında iyimser bir şaşkınlığın içine girdi.
Bu girişim sonucu önce, Limasol’da başlayan dirsek temasları Başkan  Sertoğlu’nun müthiş vizyonu ile KOP başkanı ve yöneticileri Kuzey Kıbrıs’a geçti.
Şöyle ki, 1955’te Kıbrıslı Türklerin KOP’tan ırkıçı Kıbrıslı Rumların provakosyonları ve bunu fırsat bilen ayrılıkçı Kıbrıslı Türk yöneticilerin teşviki ile kopmalarından tam 56 yıl sonra, KOP başkanı Koutsokoumnis ilk kez Kuzey Kıbrıs’a geçen yönetici oldu.
Kıbrıs’ta futbolu birleştirme misyonunun bir anlamda lideri olan KTFF Başkanı Sertoğlu, bu konunda FIFA’da ihtisas yapan eski FIFA dış ilişkiler danışmanı Jerome Champagne’i de yanına alarak, FIFA Başkanı Sepp Blatter’in daveti ile Zurih’te KOP Başkanı Koutsokoumnis ile görüşmelere başladı.
Bu görüşmelerin sonunda, 5 Kasım 2013’de Kıbrıs’ta futbolu birleştirme adına Sertoğlu ile Koutsokoumnis arasında geçici bir anlaşma imzalandı.
Bu geçici anlaşmayı bir kez daha anımsayalım. 
Anlaşmaya göre, KTFF, KOP'un kuralları ve regülasyonları doğrultusunda KOP'a katılacak. KOP, FIFA ve UEFA üyesi olmaya devam edecek.
Varılan anlaşma ancak KOP ve KTFF'nin ortak kararı ile bozulabilecek ve ondan sonrası için emsal teşkil etmeyecek.
Anlaşmaya göre, Kıbrıslı Türkler, KOP yönetim kurulu ve diğer kurullarda görev alacak.
Anlaşmaya göre, iki federasyon arasında kurulacak işbirliği komitesinde 4 Türk 4 Rum üye yer alacak.
KOP, KTFF ile ilgili kararları için bir başka komite daha kuracak. Bu komitedeki kararlar KOP tarafından alınacak.
İşte, bu anlaşma Kıbrıs’ta futbolu birleştirme misyonunun başlangıcı olacaktı.
Ne var ki, bundan sonraki süreçte KTFF başkanı Sertoğlu ve ekibi ev ödevini eksiksiz yaparken, KOP başkanı Kostakis Koutsokoumnis, başta APOEL, Anorthosis  ve Apollon gibi ırkçı külüplerin yarattığı lobi sonucu, adeta ortadan kayboldu.
O günden bugüne, Sertoğlu’nun karşısına çıkamayan, ondan kaçmak için her yolu deneyen, aminyane tavırla kıvıran KOP başkanı Koutsokoumnis ne yazık ki başarılı oldu.
Hani, siz Kıbrıs’ta barış, hatta Birleşik Kıbrıs istiyorsunuz Kıbrıslı Rum dostlar. Nereye kayboldunuz. Bu İne Girye Koutsokoumnis.

------------

KTSYD Dünya Örgütü Gibi
Kıbrıs Türk spor yazarlarının bir gereksinmi olarak, 1983’te kurulan Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) bu 31 yıl içerisinde büyük evreler geçirirken özellikle, Ogün Genç Kaçmaz başkanlığındaki üçüncü döneminde adeta saygınlığı zirveye vuran bir dünya örgütüne dönüştü.
Bakmayın, siz KKTC’nin tanınmadığına; evet KKTC tanınmıyor ama KTSYD tanınma konusunda hem Avrupa, hem de dünya sınırlarını zorluyor.
Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği birden bu duruma gelmedi. Bu otuz yıl içerisinde adeta bir çocukluk hastalığı gibi, spor yazarlığından rant bekleyen, zaman zaman ne yazık ki bu rantı elde eden yönetici ve bazı spor yazarlarının hedeflerine ulaştığı dar bir örgüt oldu.
Hatta, yıllarca yönetim kurulları ve başkanlıklar babalarının malı imiş gibi, belirli bir grubun inhisarına girdi. Daha da ileri gideresek, kendi üyelerini dışlayan, sahip çıkmayan sadece, derneği ele geçiren bir avuç spor yazarının örgütü oldu. Düşünün ki, kendi üyelerini küçük düşüren, aşağılayan böylesine bir örgütten Genç Kaçmaz döneminde tüm spor yazarlarının örgütü olan Kıbrıs Türk Spor Yazarları son iki yıllık atılımla yeterli de olmasa daha çağdaş bir tüzük ve uygulamaları ile hem kurumlaştı; hem de çağdaş bir örgüt oldu.
Kim ne derse desin; yıllarca bıkmadan, usanmadan, büyük tehditler ve santajlarla karşılaşmama rağmen, doğru bildiğim ve yılmadan yaptığım eleştirilerin arkasında dururken, belki dikkate alındı veya alınmadı; Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği’nin geldiği durum onur vericidir.
Burada, en büyük pay Başkan Genç Kaçmaz’dadır diye düşünüyorum. Bu noktadan sonra, KTSYD içte yapaileceği her şeyi yapmıştır. Artık, Dünya Spor Yazarları Derneği’nin sınırlarını  (AIPS) zorlamaya başlamalıdır diye düşünüyorum. Alkışlar Genç Kaçmaz ve yönetimine.
Ne yazık ki, zaman zaman ikili temas yaptığımız hatta, lojistik destek aldığımız, Kuzey Kıbrıs’a geldiklerinde bize yüksekten bakan ve bazılarımızın önlerinde adeta eğildiği Türkiye Spor Yazarları  Derneği, Türkiye Futbol Federasyonu gibi, bizi dışlamaya devam ediyor. Kıbrıs Rum Spor Yazarları Derneği (EAK) ise, bizden daha perişan. Tüm Kıbrıs’ı kendilerinin zannediyorlar.

----------

Nostalji: Limasol Karması - Ankara Muhafız Gücü

Kıbrıs Türk futbolunun, Türkiye ve dünya futbolu ile bütünleştiği zaman. Tarih; 23 Mayıs 1959. Tam 55 yıl önce. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı Çankaya Köşkü’nde koruyan Muhafız Gücü takımı Kıbrıs’ı ziyaret ediyor.
Bünyesinde, askerlik görevini yapan ünlü futbolcuları barındıran bu takım Leymosun’da Limasol Karması ile karşılaşıyor. Kadrosunda kimler mi var? Galatasaraylı Suat Mamat, kaleci Yüksel, Fenerbahçeli Can Bartu, Beşiktaşlı Mustafa Ertan, Sabahattin, Beykoz’dan Rıdvan ve diğerleri.
Limasol Karması’nda ise Sevim Ebeoğlu, Hüseyin Ruso, kaleci Tuncer, Alpay Adanır, Büyük Aksel, Erdoğan, Kara Mehmet, Özkan, golcü Hasan ve diğerleri.
Karşılaşma 6-3 Muhafız Gücü’nün galibiyeti ile sonlanıyor. Muhafız Gücü’nün gollerinin dördünü Can Bartu, ikisini Sabahattin atarken, Limasol Karması’nın golleri Sevim Ebeoğlu iki ve Muhafız Gücü’nden Yüksel’den kendi kalesine geliyor.
Bu önemli maçı ise, zamanın ünlü hakemlerinden Cezmi Başar yönetiyor. Buradaki resimde, Muhafız Gücü kaptanı Mustafa Ertan ile Limasol Karması kaptanı Sevim Ebeoğlu’nu seremonide gösteriyor.