Sorunlar masaya yatırıldı

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve Süper Lig ile Birinci Lig kulüpleri bir araya geldi, belirlenen gündem maddelerini konuştu.

Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) hafta arasında belirlediği bazı gündem maddeleri ile ilgili Süper Lig ve Birinci Lig kulüpleri ile bir araya geldi. Toplantıda yabancı futbolcu sayısı, 21 yaş altı futbolcuların durumu, futbolcu sözleşmeleri ve Spor Dairesi’nin KTFF ile futbol kulüplerine karşı tutumu konuları ele alındı.

Toplantıya Süper Lig ve Birinci Lig’den 26 başkan ve temsilci iştirak etti. KTFF Ahmed Sami Topcan Toplantı Salonu’nda yer alan toplantıda önümüzdeki iki sezonun (2019 – 2020 / 2020 – 2021) planlaması da ayrıca görüşüldü. KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’nun konuşması ile başlayan toplantıda ayrıca kulüp başkanları ve temsilcileri de gündem maddeleri ile ilgili görüş belirti.

 

Sertoğlu’ndan Spor Dairesi’ne eleştiri

Toplantıda söz alan KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu katılan kulüplere teşekkür ederek toplantıda herhangi bir kararın alınmayacağını, önümüzdeki 2 yılın nasıl planlanacağının konuşulacağını söyledi. KTFF olarak her zaman kulüplerin menfaatlerini düşünerek hareket ettiklerini belirten Sertoğlu, ekonomik travmayı çok iyi değerlendirmek gerektiğini söyleyerek yabancı konusunda düzenleme yapılması gerektiğini, sözleşmelerin geri gelmesini, yabancı ve yerli oyuncu serbest kalma bedellerinin değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Spor Dairesi ve yönetim kurulu çok umursamaz ve duyarsız bir tavır sergilemektedir” diyen Sertoğlu, “Gençliği ayakta tutan futbol kulüpleridir. Bugün çok sayıda kulübün antrenman yapacak sahası yok. Göçmen kuşlar gibi antrenman yapacak saha arıyorlar. Spor Dairesi nerede ne iş yapıyor çok merak ediyorum” dedi.

Sertoğlu, Futbol Kulüpler Birliği başkanının kulüp başkanlarından biri olmaması kararının değişmesi gerektiğini de belirterek, birliğin hiçbir zaman federasyonun üzerinde olmadığını vurguladı. Sertoğlu, Kulüpler Birliği Başkanının bu toplantıdan önce Spor Dairesi müdürü ile görüşmesinin çok yanlış olduğunu ifade etti.

 

Yılmaz: “Futbol Federasyonu futbolun kalesidir”

Kısa bir süre önce Kulüpler Birliği Başkanı seçilen Hüseyin Özen Yılmaz yaptığı konuşmada amaçlarının sadece kurumsallaşma olduğunu belirtti. Birlik olarak ses getirmeleri gerektiğine değinen Yılmaz, yaptıkları ziyaretlerde futbolun paydaşları ile görüşmek için bu ziyareti yaptıklarını söyledi. “Amaçlarımızdan bir tanesi Spor Dairesi Yönetim Kurulu’na Kulüpler Birliği’nden bir temsilciyi koymaktır” diyen Yılmaz, “Futbol Federasyonu futbolun kalesidir, bunun yıkılmaması gerekir. Yıkılırsa tamamen biteriz” açıklamasını yaptı.  

 

Piskobulu: “Futbolu durduralım ve neler olacağını görelim”

Toplantıda konuşan Doğan Türk Birliği Başkanı Bayar Piskobulu şunları belirtti: “Yabancı oyuncu tamamen kalkmalı, ama ille de olacaksa 1 tane olabilir. Bu da belli bir süreliğine olmalı. Kaliteli olmalı veya milli olmalıdır gibi kriterler olabilir. 21 yaş altı kuralı da kalkmalı, oyuncu başarılıysa ve yetenekliyse de her zaman oynar. Sözleşmelerin olması gerekir ancak bizim ülkemiz koşullarına uygun olmalıdır. Bu konuda profesyonel destek alınabilir. Ücretler ve sahaya girişler konusu serbest bırakılmalıdır. Serbest transferlerde yabancılarda uygulanan 6 bin STG ve yerli oyunculardaki 20,000 TL değişmelidir. Spor Bakanlığı mutlaka oluşmalıdır. Devlet kulüplerimize saygı duymalı, paydaşlar eşit olmalı. Devletten alınan katkılar gelen bakan veya hükümetler bağlı kalmamalıdır. Futbolu durduralım ve neler olacağını görelim. Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği her zaman ayni gemide olmalıdır.”

 

Bozkurt: “Yabancı kuralı sürekli değişmemeli”

Mağusa Türk Gücü Başkanı Koral Bozkurt gündem maddeleri ile ilgili şu ifadeleri kullandı: Yabancı oyucu kuralı sürekli değişiklik göstermemelidir. Bir buçuk yıldır başkanım, üç defa bu konu konuşuldu. Yabancı futbolcular futbolumuzda önemli rol oynasalar da kulüplerimiz de düşünülerek olmamalı, ancak bu da uzun vadede değerlendirilmelidir. Sahalara giriş ücretleri konusunda daha önce alınan karar ne ise uygulanmalıdır. Serbesiyetlik de olabilir. 21 yaş altı konusunda biz kulüp olarak buna her zaman karşıyız. Kulüp başkanları da Birliği Başkanı olabilmelidir. Kulüplerin aldığı katkılar çok daha yukarılara çekilmeli. Kulüpler Birliği ve Futbol Federasyonu paralel hareket etmelidir.”

 

Hasan Besim: (B.Bağcıl Kulüp Başkanı)”Yabancılar futbolumuzda bir dengedir”

Bostancı Bağcıl Başkanı Hasan Besim toplantıda şu görüşleri belirtti: “Yabancı konusu mutlaka tartışılmalıdır. Futbolumuzda bir dengedirler. Olmazlarsa yerli oyuncuları ödeyemeyiz. Yerli futbolculardaki 20 bin TL olan serbestlik değiştirilmelidir. 21 yaş altı konusu bizce çok saçma bir karardır ve mutlaka geri çekilmelidir. Sözleşmeler kesinlikle geri gelmeli. Yapılan katkılar konusunda ne alacağımızı bilmeliyiz. Bunun mutlaka önceden belirlenmesi gerekir. Ödüller de eşit dağıtılmalıdır. Maçlara giriş ücretleri mutlaka bütçeye eklenmelidir. Kulüpler Birliği çok daha faal olmalı, bu görev için en az 2 yıl kulüp başkanlığı yapma maddesi de unutulmamalıdır. Kulüpler Birliği her zaman Futbol Federasyonu ile birlikte hareket etmelidir. Spor Dairesi’nin kulüplere katkısı olmasına rağmen dengeler eşit sağlanamadı.”

 

Ozaner: (Akova kulüp Başkanı)”takım sayıları azaltılmalı”

Akova Kulüp Başkanı Cengiz Ozaner toplantıda yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Futbolumuzun dengesidir, serbest bırakılmalı. 21 yaş altı kuralı çok saçma ve gereksiz bir karadır. Sözleşmeler daha iyi şartlarda düzenlenip uygulanabilir. Kulüp olarak önerimiz de kulüp sayısının azaltılmasıdır. Saha yapmak önemli değil idamesi daha önemlidir. Bizler aylardır saha için su bulamıyoruz. Kulüplerimize saha yapmak için arazi verilsin gücü olan kulüp yapsın.”

 

Tahsin: “Yabancı sayısı bu kadar konuşulmamalı”

Binatlı temsilcisi Özel Tahsin toplantıda şu görüşleri belirtti: “Spor Dairesi’nin tavrı son derece yanlış. Daire Müdürü’nün yaptığını onaylamamız mümkün değil. Federasyon Başkanı’nı hiçbir zaman yedirmemeliyiz, ona destek olmalıyız. Yabancı sayısı bu kadar konuşulmamalıdır. Azaltılması gerektiğini yıllar önce belirtmiştik. Bu ekonomik konularda yabancılara verdiğimiz para çok fazla. Manejerlik olayı yasal olmadığından yabancılar bir mazeret bulup kaçar kulüplerimizde büyük zarara uğrarlar. Gençliğimizi ayakta kalmasını sağlayanlara çok teşekkür ederim.”

 

Kahveciler: “Devlet spora uzak duruyor”

Yenicami temsilcisi Enver Kahveciler toplantıda şunları belirtti: “Devletin spora karşı çok uzak bir duruşu var. Devletimiz kulüplerimiz tesisler konusunda uygun şartlar hazırlamalıdır. Maçlara girişteki sıkıntı genel olarak çözülmelidir. Serbest de olabilir. Eğer olacaksa her sahada ayni olmalıdır. Yabancı futbolcu sayısı kademeli olarak düşürülmelidir. Kalabilir, ama teşvik edilmelidir. Sözleşmeler yapılmalı ancak keyfi olmamalıdır. Devletin katkısı başarıya endeksli olmalıdır. Puan bazında olması en doğrusudur.”

 

Öztüccar: “Yabancı konusuna Süper Lig kulüpleri karar vermeli”

Değirmenlik Başkanı Emirali Öztüccar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Yabancı futbolcu ortadan kalkarsa yerlilere çok para vermek zorunda kalacağız. Süper Lig kulüpleri bu konuda toplanıp kara vermelidir. 21 yaş altı kuralı kalkmalıdır, iyi olan oynasın. Sözleşmeler yapılsın, ama Devlet ve Spor Dairesi ile olan protokollerde daha sadık kalınmalı. Spor Dairesi Müdürü’nün davranışları son derece yanlış. Bazı konuların düzelmesi için futbolu bir süreliğine boykot etmemiz gerekir. Kulüpler Birliği ile Futbol Federasyonu’nun arası kesinlikle bozuk olmamalı. Sahalara giriş serbest olabilir. Ancak kulüplerin durumu da göz önüne alınarak belli bir ücret alınabilir. Devlet katkısı mutlaka belirlenmelidir. Ödül verilecekse bu ek bütçe yaratılarak verilmelidir.”

 

Kadri: “Devlet her zaman en önde olan futbolu göz önüne almalı”

Toplantıda söz alan Baf Ülkü Yurdu temsilcisi Mehmet Kadri şunları belirtti: “Spor her zaman futbol olmasa da en önemli olan da futboldur. Devlet her zaman en önde olan futbolu göz önüne almalıdır. Yabancı oyuncular olmamalıdır. Çünkü uluslararası bir katılımımız yoktur. Bizim çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. 21 yaş altı kuralını destekliyoruz ve keşke daha da artırılsın diyoruz. Gençlere sahip çıkmak istersek bunu yapmak zorundayız. Sözleşmeler mutlaka yapılmalıdır. Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği mutlaka beraberlik içinde olmalı.” 

 

Mannaş: “Birlik olarak federasyona saygı duymalıyız”

Hamitköy Başkanı Evren Mannaş toplantıda şunları belirtti: “Spor Dairesi’nin kulüpler yaklaşımı çok yanlış. Hiçbir başkanın kişisel olarak Spor Dairesi’ne ihtiyacı yoktur. Kulüpler Birliği daha güçlü olmalıdır. Birlik olarak federasyona saygı duymalıyız. Yabancı oyuncuya karşı değiliz. Ligimiz ayrı bir hava katarlar. Sayısı 3 değil ama 1 olabilir. Tamamen kalkmamalıdır. 21 yaş uygulaması kalkmalıdır. Bazı kulüplerimiz bu konuda çok sıkıntı çekiyor. Sözleşmeler konusu hemen karar verilecek bir konu değil. Bunu bir sonraki sezon için değerlendirebiliriz.”

 

Evram: “Şikayetlerimizi dile getireceğimiz muhatap bulamıyoruz”

Dumlupınar Başkanı Mehmet Evram şunları belirtti: “Spor Dairesi Federasyon’un üzerinde değildir. Saha yapımında tüm gerekenleri biz yapıyorsak Spor Dairesi’nin sahamızı açmasına iznimiz yoktur. Spor Dairesi’nde saha ile ilgili istek veya şikayetlerimizi dile getireceğimiz hiçbir muhatap bulamıyoruz. Sözleşmeler çok daha dikkatli ve ciddi bir çalışma ile yapılmalıdır.”

 

Arslan: “Sokakta futbol oynanırken daha iyi futbolcular vardı”

Esentepe temsilcisi Berkan Arslan toplantıda şunları belirtti: “Sahamızdaki eksikliklerle ilgili hiçbir muhatap bulamıyoruz. 21 yaş kuralı uygulanmalıdır. Alt yapılara mutlaka daha fazla önem vermeliyiz. Sokakta futbol oynanırken çok daha iyi futbolcular vardı. Yabancılar ligimizin rengidir. En az 1 veya 2 olmalıdır. Sözleşmeler daha detaylı ve kulüplerin giderleri de düşünülerek yapılmalıdır. Yoksa kulüplerin sırtında bir yük olarak kalabilir.”

 

Akaçalı: “Spor Şurası düzenlenmeli”

Lefke kulüp başkanı Mehmet Akaçalı toplantıda şunları belirtti: “Spor Dairesi’nin hareketleri doğru değildir. Bizler burada daha çok futbolumuz nasıl daha ileri gidebilir konularını konuşmalıyız. Özellikle sponsorluk yasası mutlaka geçirilmelidir. Yabancılar mutlaka olmalıdır. Kalkarsa denge de ortadan kalkmış olur. Bu sayı 2 veya 3 olabilir. Ancak katkı da artırılmalıdır. 21 yaş kuralı çok saçma bir uygulamadır ve kalkmalıdır. Spor Bakanlığı mutlaka kurulmalıdır. Sözleşmeler kulüpleri zor durumda bırakmayacak şekilde olmamalıdır. Sahalara girişlerde mutlaka bir üst limit konmalıdır. Mutlaka Futbol şurası düzenlemeliyiz.”

 

Karataş: “Dairenin duruşunu desteklemiyoruz”

Göçmenköy Başkanı Ersan Karataş toplantıda şunları belirtti: “Spor Dairesi’nin faaliyetleri ve duruşunu hiç desteklemiyoruz. 21 yaş altı kuralı mutlaka kalkmalıdır. Yabancı oyuncu kesinlikle olmamalı. Kulüpler tamamen kendi imkanları ile saha yaptılarsa ücret almaları doğaldır. Her takım bizim sahamızda ücret ödemeden istediği çalışmayı yapabilir.”

Toplantı sonrasında çok geniş kapsamlı bir Futbol Şurasının yapılması için de ayrıca bir toplantı yapılmasına karar verildi.

 

 

FUTBOL Haberleri

Drift sezonu YDÜ Kampüsü’nde devam ediyor
Dumlupınar’dan 700. gol
KTFF – Azbuzu işbirliği sürüyor
BTM Kurulu Kararları açıklandı
Disiplin Kurulu kararları açıklandı