Çokça üzerinde durdum, bu sayfalardan da çok yazdım, spor belleği ve arşivcilik çok önemlidir diye. Bu yönde de yetkililerin yanında, işletmelere ve sivil toplum örgütlerine de ciddi görevler düşüyor.
Son dönemde çok başarılı örneklerini görüyoruz. İşte bu güzel örneklerden biri de “Tenisin Kraliçesi” ile geldi.
“Tenisin Kraliçesi” olarak anılan Özel Vassıf’ın hayatı ve sporcu kişiliğini izleyiciyle buluşturan bir belgesel hazırlandı.
***
Burada KODER’e ayrı bir paragraf açmamız gerekecek…
Ülkemize değer katan kadınların yaşam öykülerini derlemek ve her bir hayat öyküsünden belgesel hazırlamak için kurulan bir dernek Kadın Öyküleri Derneği, kısa adıyla KODER. Çok önemli bir misyonu üzerine görev edinmiş ve bu yönde üretimlerine başlamış.
***
Pandemi koşulları olmasa belki de güzel bir gala ile izleyicileri ile buluşacaktı Özel Vassıf’ın hayatı, ancak pandemiden dolayı internet üzerinden izleyicileri ile buluştu.
İlk Kıbrıslıtürk kadın tenisçi olan Özel Vassıf’ın belgeseli kapsamında Telsim’e de ayrıca bir teşekkür etmeliyiz ki, derneğe finansal destek sağlayarak, bu belgeselin hazırlanmasını sağladı. Bu dayanışma ve işbirlikleri üretim açısından çok büyük önem taşıyor.
Ve başrolde Özel Vassıf…
1934 yılında Lefkoşa’da doğan ardından da Larnaka’da ilk okulu bitirir. 15 yaşında gittiği İngiltere’de yatılı olarak eğitimine devam ederken tenise başlar ve ardından başarılar peşi sıra gelir.
Kıbrıs Türk tenis tarihinde kadınlar açısından bir öncü olur, sadece teniste de değil, spor alanında Kıbrıs Türk kadının gurur kaynağı olur.
Vassıf’ın ilk şampiyonluğu 29 Mayıs 1960’ta, Lefkoşa’da Field Club’ta düzenlenen Kıbrıs Tek Kadınlar Tenis Şampiyonası’nda gelir. Burada rakip, Mrs. Belany’di. Rakibini 6-2 ve 6-1’lik setlerle yenerek şampiyonluğa ulaşmıştı.
Belgeselde anlatıyor Vassıd, “O dönemde maçlarımı izlemek için, annem, teyzelerim ve babam gelirdi. Bu beni çok mutlu ederdi. Ama final oynarken, hepsini yollatırdım. Çünkü dikkatim dağılırdı. En önemli olan şey, maçlarda dikkatin dağılmamasıdır. Kafan bomboş olacak”
Sonrasında da 12 Temmuz 1960’ta Ankara Uluslararası Tenis Turnuvası gelir.
21 Ağustos 1960’ta Trodos’ta düzenlenen Kıbrıs Tenis Şampiyonası’nda teklerde şampiyonluğu kazanırken, İlter Sami ile birlikte karışık çiftlerde de şampiyonluğa uzanır.
3 Kasım 1963’te, Field Club’ta yine Kıbrıs şampiyonluğu gelir.
***
Savaşlar, acılar, yıkımlar araya girmesine rağmen, 8 Haziran 1980’de Kıbrıs Türk Federe Devleti çapında düzenlenen İlkbahar Tenis Şampiyonası’nda da şampiyonluk kürsüsünde, Özel Vassıf’ın adı vardır.
Bu şampiyonluk Türkiye’de düzenlenen İslam Ülkeleri Spor Oyunları’nın kapısını açsa da, artık yaşı da ilerlemiş bir sporcu olan Vassıf, burada rakibine mağlup olur.
Ancak adada başarıları devam eder ve 1981, 1982 ve 1983 yıllarında şampiyonluklar yaşar.
***
Keşke daha çok KODER’ler oluşsa da bu değerlerimiz, göçüp gitmeden kayıt altına alınsa, gelecek nesillere aktarılsa...