"Yıllar geçtikçe hakemlik mesleğine saygı azalıyor"

Ülkemiz Süper Lig hakemi klasmanı futbol hakemlerinden Utku Hamamcıoğlu, lke futbolunda saha zeminleri, hakem odaları gibi birçok sorunun bulunduğunu ancak en önemli sorunun hakemlik mesleğine yıllar geçtikçe verilen saygının azalması olduğunu söyledi.

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ - (15) UTKU HAMAMCIOĞLU

▪️ "90 artılara kadar haftanın hakemi seçileceğinizi hissettiğiniz bir müsabakada, son dakikalarda bir ihraç veya penaltı kararının verilme(me)si sonrasında sonuca tesir etmek an meselesidir"

 

▪️ "Hata yaptığımız haftalarda gerek yazılı, gerekse görsel basında kısmen de olsa yıpratılıyoruz. Güçlü bir psikoloji ve iyi bir telkin mekanizmasına sahip bir hakemseniz, bu süreci daha kısa sürede atlatabiliyorsunuz"

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Ülkemiz Süper Lig hakemi klasmanında yer alan futbol hakemlerinden Utku Hamamcıoğlu, hakemliğin zor bir meslek olduğunun altını çizerek, maç esnasında yapılabilecek en küçük bir hatanın bile oyunun sonucuna etki edebileceğini, bu bakımdan çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

YENİDÜZEN'in her hafta farklı bir sporcu, antrenör veya hakemi konu aldığı SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuşan deneyimli hakem, gençliğinde Türkiye'de çeşitli takımların altyapılarında futbol oynadığını, ülkemize geldiği 2005 yılında yeşil sahalardan kopmamak istediğini ve bu bakımdan hakemlik kursuna yazıldığını ifade etti. 

Gerek anlık verilen kararlarda, gerekse görüş açısı nedeniyle hakemlerin hatalı karar verebildiğini belirten Utku Hamamcıoğlu, "Müsabakayı domino taşı oyunu olarak düşünebiliriz. Her bir taş ne kadar düzgün yerleştirilirse yerleştirilirsin, sonlara doğru yapılan bir hata tüm sonuca tesir etmektedir. Biz hakemlerde de durum bundan ibarettir" değerlendirmesini yaptı.

Final maçlarının her zaman risk teşkil ettiğini belirten Hamamcıoğlu, hakemliği boyunca 2022-2023 sezonundaki Türk Ocağı - Cihangir Kıbrıs Kupası finalini ve 9 Eylül 2017'de Yenicami ile Türk Ocağı arasındaki Süper Kupa maçlarını hiç unutamadığını sözlerine ekledi. 

"Yeşil sahalardan kopmak istemedim"

⇨ Kaç yıldır hakemlik yapıyorsunuz, neden bir futbolcu değil de, hakemliği tercih ettiniz? 

"Küçük yaşlarda Muğlaspor,  Balikesirspor ve Sakaryaspor  alt yapılarında top oynadım. 2005 yılında KKTC'ye, Girne American Üniversitesi'ne üniversite eğitimim dolayısı ile geldim, yeşil sahalardan kopmak istemediğim için hakemlik kursuna kaydolup bu kutsal formayı üzerime giydim ve 17 senedir hakem olduğum için de açıkçası çok mutluyum."

 

"Tek ayak oynanan kupa maçları hakemler için çok riskli"

⇨ En unutamadığınız maç hangisiydi? 

► "Telafisi olmayan ve tek ayak oynanan kupa maçları hakemler adına her zaman daha fazla risk teşkil eder. Heyecan ile birlikte o hata yapma tereddüdünü de göz önünde bulundurduğum zaman 11 Mayıs 2023'te Türk Ocağı - Cihangir Kıbrıs Kupası ve 9 Eylül 2017'de Türk Ocağı - Yenicami Süper Kupa finallerini söyleyebilirim. Conifa'da yönettiğim milli maçlarında yeri ayrı tabii ki..."

"Sonuca tesir etmek an meselesi..."

⇨ Bir hakem oyunun sonucunu istemeden etkileyebiliyorsa ruh hali nasıl olur? 

► "Futbolcular, yöneticiler, başkanlar gibi futbol hakemlerinin de bir aile hayatı ve sosyal çevresi vardır. Futbolcular için kanaatimce durum biraz daha tölore edilebilecek düzeydedir. O günkü müsabaka performansı yeterli olmayan oyuncu kendi isteği veya teknik direktörü tarafından değiştirilebilir ama hakemler için bu durum kesinlikle söz konusu değildir. Aslında bir müsabakayı domino taşı oyunu olarak düşünebiliriz. Her bir taş ne kadar düzgün yerleştirilirse yerleştirilirsin, sonlara doğru yapılan bir hata tüm sonuca tesir etmektedir. Biz hakemlerde de durum bundan ibarettir. 90 artılara kadar haftanın hakemi seçileceğinizi hissettiğiniz bir müsabakada, son dakikalarda bir ihraç veya penaltı kararının verilme(me)si sonrasında sonuca tesir etmek an meselesidir. Bunun fazlasıyla bilincinde olmamıza ve buna yönelik eğitimler almamıza rağmen, gerek müsabaka içerisindeki görüş açımızın el vermemesi, gerekse hatalı yorum yapmamız sonucu maalesef skorlara tesir edebiliyoruz. Ama anlık karar ürettiğimiz için hata yapmıyoruz da diyemem... TV programlarında verilen özetlerde izlediğimiz zaman üzülüyoruz tabii ki."

" 'Her usta en son yaptığı yemek kadar başarılıdır' sözü benim için çok anlamlı..."

⇨ Sezon içerisinde belli dönemlerde hakem hatalarının konuşuluyor olması performansınızı nasıl etkiliyor?

► " 'Her usta en son yaptığı yemek kadar başarılıdır' diye bir söz duymuştum ve gerçekten hakem olduktan sonra bu cümle benim için daha çok anlam ifade etti. Biz bu mesleği icra eden kişiler olarak anlık performanslarla değerlendirildiğimizin her zaman bilincindeyiz. O yüzden fiziksel ve mental çalışmalarımızı bu yönde yapmaya çalışıyoruz. Hata yaptığımız haftalarda gerek yazılı, gerekse görsel basında kısmen de olsa yıpratılıyoruz. Güçlü bir psikoloji ve iyi bir telkin mekanizmasına sahip bir hakemseniz, bu süreci daha kısa sürede atlatabiliyorsunuz ki olması gereken de budur diye düşünüyorum."

 

"Hakemlik mesleğine verilen saygı ve değer yıllar ilerledikçe azalıyor"

⇨ Size göre ülke futbolumuzun en büyük eksikliği nedir, nasıl çözülür? 

► "Hakem gözü ile ülke futbolunun eksikliğinden bahsedecek olursam, saha zeminlerin kötü olması, müsabakalarda topun oyunda kalma süresinin diğer ülke liglerine göre çok daha düşük olması, hakem odalarımızın içler acısı durumu ama maalesef en önemlisi genel olarak hakemlik mesleğine verilen saygı ve değerin yıllar ilerledikçe daha da azaldığını hissediyorum."

 

"Çok heyecan vericiydi"

⇨ VAR… Siz de bunun bir parçası oldunuz? VAR odasında bulunmak nasıl bir duygu, ülke futbolunun gelişimine katkı sağlar mı?

► "Dürüst olmak gerekirse geçen sezon başında VAR hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorsaydınız, açıkçası maliyetinin yüksek olduğunu bildiğim ve düşündüğüm için, ligimiz adına sadece bir hayal ürünü olduğunu söylerdim ama ne mutlu ki ben yanıldım. Kıbrıs Türk Futbol tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek müsabakalarda VAR uygulaması kullanıldı ve bizlere de bu uygulamanın bir parçası olmak nasip oldu. Çok heyecan verici olmasının yanı sıra, bir o kadar da aynı kaderi paylaştığımız müsabakanın hakemine yardım edebilme konusunda elimizi güçlendirmesi bizleri mutlu etti."

RÖPORTAJ Haberleri

“Keşke bisikletçilere ülkemizde de saygı gösterilebilse…”
“Başarı çok çalışarak ve hedeflerinin peşinden koşarak gelir”
“Avrupa’da boy gösterebilmek için çalışıyoruz”
“Tesisleşme konusunda yetersizin de yetersizi konumundayız”
"Gençler kendilerine bireysel hedefler koymalı"