"Sporcu sayımızı artırıp, daha fazla büyümeyi hedefliyoruz"

"Sporcu sayımızı artırıp, daha fazla büyümeyi hedefliyoruz"

Spor bilimci, Akademisyen, ve Kıbrıs'ın kuzeyinde kadın futbolunun sorumlusu Simay Kanan, YENİDÜZEN'in SPORUN İZİNDE yazı dizisine konuştu, kadın futbolunun geliştiğini söyledi, hedeflerinin kadın futbolunu daha da geliştirmek olduğunu söyledi.

A+A-

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ (21) SİMAY KANAN 

★ "Bu süreç, kadınların özgüvenini artırırken, toplumsal cinsiyet kalıplarının kırılmasına da katkı sağlıyor. Kadın futbolunun yaygınlaşması, her alanda cinsiyet eşitliğini güçlendiriyor"

 

★ "Kadın futbolunun gelişip zirveye ulaşabilmesi için hepimize önemli görevler düşüyor. Kadın futbolunun önemi daha fazla vurgulanması ve desteklenmesi gerekiyor"

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Spor bilimci, akademisyen, ve Kıbrıs'ın kuzeyinde kadın futbolunun sorumlusu Simay Kanan, kadın futbolunun son dönemde dünyada olduğu gibi Kıbrıs'ın kuzeyinde de günden güne geliştiğini söyledi.  Kadınların futbolda yer almasının, cinsiyet eşitliği ve toplumsal katılım açısından önemli bir rol oynadığının altını çizen Kanan, hem takım, hem de sporcu sayısının önümüzdeki süreçte de artarak devam edeceğini ifade etti.

YENİDÜZEN'in her hafta farklı bir sporcu, antrenör, hakem veya spor yöneticisine yer verdiği SPORUN İZİNDE yazı dizisinin bu haftaki konuğu olan Simay Kanan, "Akademi ve altyapıya sahip kulüpler, kız çocuklarına belirli bir yaşa kadar erkek çocuklarla birlikte futbol oynama fırsatı sunarak, her iki cinsiyetin de gelişimine katkıda bulunabilir" değerlendirmesini yaptı.

Spordaki ambargolara da değinen Simay Kanan, uygulanan ambargoların sporcular üzerinde büyük bir baskı yarattığını kaydederek, sporcuları her zaman uluslararası alanda mücadele edebilecek noktaya getirilmesi gerektiğini söyledi, bu konuda özellikle federasyonlara çok iş düştüğüne dikkat çekti.

 

➣ Öncelikle sizi kısaca bir tanıyalım…

► "Çok genç yaşlarda başladığım spor kariyerim, kısa sürede milli sporcu ve rekortmen atlet unvanını kazanmama olanak sağladı. Atletizm ve voleybol branşlarında önemli başarılar elde ettikten sonra maalesef sakatlıklar yaşadım. Bu zorluklar beni spordan uzaklaştırmak yerine, KKTC'de spor yapacak olan bireylerin benim yaşadığım sorunları yaşamamaları için nasıl yardımcı olabileceğim konusunda bir misyon edindim. Bu amaçla Uzman Spor Bilimci olarak eğitimimi İngiltere'de tamamladım. Eğitimimin yanı sıra, bugüne kadar Acıbadem Sports ve Swansea City FC gibi değerli kuruluşlarda alanında uzman kişilerle çalışma fırsatı buldum. 2022 yılından itibaren KTFF Eğitim Üst Kurulu’nda “Kadın Futbolu Sorumlusu” olarak görev yapmaktayım."

8674059a-3fff-4c24-b746-dc0d4d76e874.jpg

“Kadınların futbolda yer alması, cinsiyet eşitliği açısından önemli bir rol oynuyor”

➣ Ülkemizde son dönemde kadın futbolu oldukça popüler... Siz de bunun en büyük mimarısınız... Düşünceleriniz nelerdir?

► "Kadın futbolu, son yıllarda uluslararası alanda büyük bir ivme kazandı ve bu gelişimi ülkemizde de görebiliyoruz. Kadınların futbolda yer alması, cinsiyet eşitliği ve toplumsal katılım açısından önemli bir rol oynuyor. Kız çocuklarının küçük yaşta sporla tanışması, hem sağlıkları hem de gelecekleri üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Bu süreç, kadınların özgüvenini artırırken, toplumsal cinsiyet kalıplarının kırılmasına da katkı sağlıyor. Kadın futbolunun yaygınlaşması, her alanda cinsiyet eşitliğini güçlendiriyor."

 

“Aktif sporcu sayısımız hızla artıyor”

➣ Aktif futbolcu ve kulüp sayısı verebilmeniz mümkün mü?

► "Son 3 sezona baktığımızda, aktif sporcu sayımızın hızla arttığını görüyoruz ve şu anda lisanslı olmayan, okullarda futbol oynayan önemli sayıda sporcumuz bulunuyor. 2023-2024 sezonunda Puma Kadınlar Ligi'ne 11 takım katıldı; ancak katılmayan ve gelecek sezon için hazırlık yapan takımlar da mevcut."

437768055-3495920260554843-3927828310139495164-n.jpg

“Kulüplerimiz kadın futboluna destek veriyor”

➣ Kulüplerimiz kadın futboluna ne kadar sıcak bakıyor? Sayı artmalı mı?

► "Göreve gelmemle birlikte bazı kulüpler, başlangıçta kadın futbolunu gözlemlemek istediler. Ancak şu anda kulüpler, kadın futboluna destek veriyor ve bünyelerinde takımlar kurmaya çalışıyorlar. Elbette sayımız artmalı. Geçtiğimiz dönemde ilkokul seviyesinde gerçekleştirdiğim bir projenin sonuçları, kadın futbolunun gelecekte geniş bir tabana yayılacağını gösterdi. Bu kız çocuklarımızın kulüpler bünyesinde gelişimlerini sürdürmeleri gerekmektedir."

 

“Kadın futbolunun önemi daha fazla vurgulanmalı”

➣ Kadın futbolunun daha da gelişip zirveye çıkabilmesi için neler yapılmalı?

► "Kadın futbolunun gelişip zirveye ulaşabilmesi için hepimize önemli görevler düşüyor. Yönetici, kulüp ve basın mensuplarının, kadın futbolunun önemini daha fazla vurgulaması ve desteklemesi gerekiyor. Akademi ve altyapıya sahip kulüpler, kız çocuklarına belirli bir yaşa kadar erkek çocuklarla birlikte futbol oynama fırsatı sunarak, her iki cinsiyetin de gelişimine katkıda bulunabilir. Bu adımlar, kadın futbolunun daha geniş bir tabana yayılmasını sağlayacak ve gelecekte bu sporun en üst seviyelere ulaşmasına zemin hazırlayacaktır."

316821711-3074919572654916-7789282384394073128-n.jpg

“Sporcu sayımızı artırıp, daha fazla büyümeyi hedefliyoruz”

➣ Kadın futboluna yönelik hedefler neler, sizlere nasıl geri dönüşler geliyor?

► "Kadın futbolu son zamanlarda önemli bir gelişme gösterdi ve bu alanda daha fazla ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz. Sporcu sayımızı artırarak kadın futbolunun daha da yaygınlaşmasını sağlamayı ve gelecek dönemler için farklı yaş grupları oluşturarak sporcularımızın gelişimini desteklemeyi planlıyoruz. Bu sayede kadın futbolunun daha da güçlenmesini ve başarılı sporcuların yetişmesini sağlayarak bu alandaki potansiyeli en üst seviyede değerlendirmeyi amaçlıyoruz."

 

“Sporcularımızın uluslararası müsabakalarda daha fazla yer almasını sağlamalıyız”

➣ Spordaki ambargolar… Son dönemde bir de hepimizi gururlandıran Buse Savaşkan örneği var… Neler söylemek istersiniz, ne yapmalıyız, sesimizi nasıl duyurmalıyız?

► "Üzülerek belirtmek gerekirse, tanınmamışlık nedeniyle sporcularımız üzerinde baskı oluşmaktadır ve bu durum onların performansını etkileyebilmektedir. Bu baskının kırılabileceğini gösteren bir örnek, Buse Savaşkan'ın başarısıyla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu durum bize, sporcularımızın potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmeleri için desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu göstermektedir. Tüm spor branşlarındaki sporcularımızı uluslararası arenada en üst seviyede görmeyi arzuluyoruz. Sporcuların, kendi yeteneklerine ve hedeflerine inanarak, bir gün ülkemizi en iyi şekilde temsil edebilecekleri düşüncesini benimsemeleri ve bu doğrultuda daha fazla çalışmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, sporcularımızın uluslararası müsabakalarda daha fazla yer almasını sağlamalı ve onlara bu konuda gerekli destek ve imkanları sunmalıyız."

manset-003.jpg

“Sporcularımıza destek çıkmalı, onlara gerekli imkanları sunmalıyız”

➣ Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

► "Ülkemizde potansiyeli yüksek birçok yetenekli sporcu bulunmaktadır. Federasyonlar, bu değerli sporcularımıza destek olmalı ve onlar için gerekli imkanları sağlamalıdır. İyi bir planlama ve strateji ile yetenekli sporcularımızın daha üst seviyelere çıkmasını hedefliyoruz. Bu doğrultuda, sporcularımızın eğitimlerini desteklemeli, ulusal ve uluslararası müsabakalara katılımlarını teşvik etmeli ve gelişimlerini sürekli olarak izlemeliyiz. Böylece, ülkemizin spor alanındaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek başarılı sporcuların yetişmesine katkı sağlamış oluruz."

Bu haber toplam 1822 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.