“Tüm dünyaya 'BURADAYIZ' mesajı gönderildi”

“Tüm dünyaya 'BURADAYIZ' mesajı gönderildi”

2016 Olimpiyat Oyunlarına mülteci katılımının sağlanmasına liderlik eden Dr.Tegla Loroupe takımın oluşumunu ve yaşadıklarını anlattı

A+A-

Kenya'dan Dr. Tegla Loroupe, CNA’ya verdiği röportajda, 2016 Rio Olimpiyat Oyunlarına katılan Olimpiyat Göçmenler Takımı sporcularının tüm dünyaya göndermek istediği mesajın, “Buradayız ve bize mücadele etme fırsatı verildi” olduğunu söyledi.  Dr. Loroupe konuşmasında, Olimpiyat Oyunlarına katılacak bir takım oluşturma fikrinden, bu konuda karşılaştığı zorluklardan, Olimpiyat oyunlarından, Rio'da yaşadığı sevinçli ve duygusal anlardan söz etti.

“Gençler ve çocuklar; rüyalarınızdan asla vazgeçmeyin”

“Sanki Tanrı dualarımı duydu” ve “yeni doğuran bir anne gibi hissediyordum” diyen Dr. Loroupe, Olimpiyat Göçmenler Takımı kurma kararından ve takımın seçilmesinin açıklanmasından duyduğu duyguları dile getirdi. Dünya standartlarında bir atlet olduğundan beri karşılaştığı sorunlar ve zorluklara da değinen Dr. Loroupe, gençler ve özellikle de kadınlara, rüyalarından asla vazgeçmeme çağrısında bulunarak, onları öz güvenle mücadele etmeye davet etti.

“Genel olarak göçmenlere yardım fikrine dayalıydı”

Olimpiyat Göçmenler Takımı kurma fikrinin nasıl doğduğu ile ilgili olarak, ana düşüncenin Olimpiyat Oyunlarına değil, genel olarak göçmenlere yardım fikrine dayalı olduğunu açıkladı. Önce, çoğunlukla 2003'de Güney Sudan'dan gelen göçmenlere yardım etmeye başladığını söyledi. Her defasında, Kenya'da, atletizm karşılaşmaları organize edildiğinde, bunlara çok sayıda göçmenin katıldığını ve çoğunun da iyi sporcular olduğunu belirtti.  Dr. Loroupe, 2013'de, UNCHR bölgesel başkanı ile bir görüşme yaptığını ve Kakuma kampında bulunan göçmenlere, Tegla Loroupe Barış Vakfı olarak nasıl yardım edebileceğini sorduğunu söyledi. “Onlarla birlikte çalışabileceğimizi ve her türlü düşüncenin kabul edildiğini söyledim”.

Kakuma kampında gerçekleştirilen çeşitli spor etkinliklerini, ABD, Uganda, Almanya gibi ülkelerden yabancı elçilerin de izlediğini ve o zaman, kampta pek çok yetenekli sporcu olduğunu fark ettiklerini dile getirdi. Bu etkinlikler bitince, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach'ın Kenya'yı ziyaret ettiğini ve birlikte bir olimpiyat takımı oluşturmak amacıyla BM'e başvurduklarını söyleyen Dr. Loroupe, “sanki Tanrı benim dualarıma yanıt vermişti” dedi.

“Kimin gideceğine karar vermek çok zor oldu”

Söz konusu takımı Olimpiyat Oyunları için hazırlamanın ne denli zor olduğu sorusuna Dr. Loroupe, “kimin gideceğine karar vermek çok zor oldu; çünkü katılım çok büyüktü. Sporculara konuşarak, tüm göçmenleri temsil etmek için sadece bu şansa sahip olduklarını ve çok iyi bir elçi olabileceklerini anlattık. Bir elçi olarak oynayacakları, onların hepsini temsil eden bir rol olduğunu ve tüm dünyaya burada olduğumuz ve bize de mücadele etme fırsatı verildiği mesajı gönderebileceğimizi anlattık” dedi.

“Takım Rio’da pek çok kişi tarafından tanındı”

Takımın, tüm dünyayı göçmenler konusunda duyarlı kılma misyonunun ne denli başarılı olduğu ile ilgili bir diğer soruya, takımın Rio'da pek çok kişi tarafından tanındığını belirterek “aralarında Cumhurbaşkanı Obama, Papa Francis de olmak üzere, liderler bizi kucaklayarak tebrik ettiler” diyen Dr. Loroupe, birçok ülkenin, göçmenlere yardım edilmesi gerektiğini anladıklarına dikkat çekti.

Göçmenler Takımının Oyunlara katılımın en duygulu anları hangisi olduğu sorusuna, Dr. Loroupe, bunun, takımın seçildiğinin açıklandığı an olduğunu söyledi. “Benim için, hamile olan bir annenin nasıl bir çocuk doğuracağını bilmemesi gibi bir şeydi” diyen Dr. Loroupe, takımın adı açıkladığında ağladığını söyledi.

“Kadınların spor yapmasını sevmeyen bir toplumda büyüdüm”

Son olarak, spor alanında kariyer takip etmenin ne denli zor olduğu ve gençlere ve kadınlara göndermek istediği mesajın ne olduğu sorusuna, zor toplumlarda büyüyen birisinin, zorlukları nasıl aşabileceği konusunda derse ihtiyacı olduğu yanıtı veren Dr. Loroupe, “fırsatlara sahip olan diğer sporcular gibi, ben de desteklenmedim. Kadınların spor yapmasını sevmeyen bir toplumda büyüdüm. Annem ve kız kardeşim dışında, babamdan da destek almadım. Ama ısrar ettim.  Kadınların da spor yapabilecekleri bir toplum düşündüm. Zor oldu ama bunun için savaştım”.   

Dr. Loroupe, gençler ve kadınların, mücadele etmeleri ve öz güvenleri olması gerektiğini vurgulayarak “olacağına inanmalısın, mütevazı olmalısın ve yaptığına saygı duymalısın ve her şey olabilir” dedi.

Dr. Tegla Loroupe, 2016'da Kenya'da, BM Yılın Kişisi olarak onurlandırıldı. Dr. Tegla, BM Göçmenler Örgütü tarafından, çatışma bölgelerinde barışı desteklemek için atletik cesaretini gösteren ve tarihte ilk kez, 2016 Olimpiyat Oyunlarına mülteci katılımının sağlanmasına liderlik eden kişi olarak aday gösterildi.

Bu haber toplam 1453 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.