"Ülke standartlarının üzerinde bir takım oluşturduk"

"Ülke standartlarının üzerinde bir takım oluşturduk"

Basketbolda Levent Spor ile son yıllarda hem ülkemiz okul sporlarında, hem de Türkiye'de büyük başarılara imza atarak oyuncularıyla birlikte tarihe geçen antrenör Ayşe Günerman Özılgaz, "Bu başarı gururlandıran bir başarı" dedi.

A+A-

SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ 19 – AYŞE G. ÖZILGAZ

✔ "Sporcularımın Avrupa şampiyonalarında oynadığını görmek, onların kendilerini gösterebileceği farklı platformlara kapı açmak, hayal ettikleri hedeflerine onları ulaştırmak en büyük hedefim"

 

✔ "Alt yapılar geniş sporcu havuzu ile geldiği zaman A takımlar için kaliteli sporcu sağlanacak ve çok takımlı kaliteli A takımlar seviyesine ulaşılacaktır"

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Basketbolda Levent Spor ile son yıllarda hem ülkemiz okul sporlarında, hem de Türkiye'de büyük başarılara imza atarak oyuncularıyla birlikte tarihe geçen antrenör Ayşe Günerman Özılgaz, herkesin elini taşın altına koyduğunu ve bu başarının bir tesadüf değil, ortaya koydukları proje sayesinde meydana geldiğini söyledi.

YENİDÜZEN'in her hafta farklı spor branşlarında sporcu, antrenör veya hakemin görüşlerine yer verdiği SPORUN İZİNDE yazı dizisinin bu haftaki konuğu olan Özılgaz, geleceğine yönelik hedefini açıkladı, "Sporcularımın Avrupa şampiyonalarında oynadığını görmek, onların kendilerini gösterebileceği farklı platformlara kapı açmak, hayal ettikleri hedeflerine onları ulaştırmak en büyük hedefim" dedi.

Basketbol branşının gelişiminin altyapılara önem verilmesiyle gerçekleşebileceğinden de bahseden başarılı antrenör, "Alt yapılar geniş sporcu havuzu ile geldiği zaman A takımlar için kaliteli sporcu sağlanacak ve çok takımlı kaliteli A takımlar seviyesine ulaşılacaktır" ifadelerini kullandı. 


Öncelikle sizi biraz tanıyalım

Ben, Ayşe G. Özılgaz. Spor hayatına masa tenisi branşı ile başlayıp, bunu hentbol, basketbol branşlarında devam ettirdim. KKTC milli takımlarında yer aldım. 18 yıldır ve halen Beden Eğitimi öğretmenliği ve basketbol antrenörlüğü yapmaktayım.

 

"Basketbolu yaşam tarzı olarak benimsemiş sporcu yetiştirmek çok önemli"

Basketbol sizin için ne anlam ifade eder?

Basketbol hayatımda önemli bir yerde tabii ki. Yalnız sporcularımız daha önemli. Basketbolu seven, bunu yaşam tarzı olarak benimsemiş ve bu yolda hedefleri olan sporcuları dünya standartlarında yetiştirebilmek çok kıymetli.

2-067.jpg

"Büyük emekler vererek bu günlere geldik, gururlandıran bir başarı"

Levent Spor ile birlikte güzel başarılar elde ettiniz. Yakaladığınız başarılardan biraz bahseder misiniz?

Levent Spor antrenörlük hayatımda çok özel bir yerde. Nasıl başladığımız ilk günkü gibi aklımda. Ülke içerisinde özellikle okullarda ve kulüpler altyapılarında rekor başarılara imza atarken, son 4 yıldır Türkiye'de okullarda ve kulüplerde başa oynamanın haklı gururu içerisindeyiz. Türkiye okullar şampiyonluğunu bir basket ile kaçırmak üzücü olsa da, aslında çok gururlandıran bir başarı... Türkiye şampiyonalarında Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Botaş, Çankaya gibi ciddi bütçeler ve yatırımlara sahip takımlar ile mücadele ederek ilk dörde oynamak, takım sporları için üstelik de Türkiye basketbolunun ne denli gelişmiş olduğunu da düşünürsek, çok önemli bir başarı aslında. Bunu son dört yılda tekrarlayarak yapmak ayrıca motive verici. Bu başarılar aslında asla tesadüf olmadı. Takım sporlarında hatta önde gelen basketbol branşında buraları oynayabilmek çok zordur, çok önemlidir.  Bir proje yaptık, planladık, büyük emekler verdik. Sporcusu, ailesi, yönetimi ve öğretmeni ile sonucunda da ülke standartlarının çok üzerinde bir takım ortaya çıktı. Bunun için çok gururluyum.

3-052.jpg

"Hedefim; oyuncularımı en yüksek noktaya çıkarmak"

Ayşe Günerman Özılgaz’ın basketbolda geleceğe dair hedefleri nelerdir?

Bir Antrenör olarak hedefim sporcularımın performanslarını taşıyabileceğim en yüksek noktaya çıkarmak. Sporcularımın Avrupa şampiyonalarında oynadığını görmek, onların kendilerini gösterebileceği farklı platformlara kapı açmak, hayal ettikleri hedeflerine onları ulaştırmak en büyük hedefim.

 

"Altyapılarda takım sayısının artışı liglerin kalitesinin artmasını sağlar"

Ülkemiz basketbolu sizce ne noktada? Eksiklikler var mı, nasıl düzeltilmeli?

"Ülke basketbolu hedeflenen yapıda olmasa da bu sezon birçok şeyin iyileştiğini görmek umut verici. Altyapılarda takım sayısının artışı liglerin kalitesini artırıp, altyapı basketbolunun iyileştirilmesi ve birçok çocuğun basketbola kazandırılmasını sağlayacaktır. U10'dan itibaren bütün liglerin yapılması, gelişim açısından çok önemli olacaktır. U14 jenerasyonları için gelişim projeleri, kampları ve dış temaslar çok önemli. U16 kategorisi için sık sık dış temaslar yapılıp sporcularımızı farklı platformlarda kendilerini gösterme imkanları sağlamak çok önemli.

Alt yapılar geniş sporcu havuzu ile geldiği zaman A takımlar için kaliteli sporcu sağlanacak ve çok takımlı kaliteli A takımlar seviyesine ulaşılacaktır diye düşünüyorum.

1-105.jpg

"Ambargoları yenebilmek, büyük uğraşlar ve mücadeleler sonucunda olabilir"

Ülkemiz sporuna uygulanan ambargolar söz konusu… Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Ülke sporunun ambargolarını ilgililerine sormak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Yalnız bunlar için kendi federasyonumuza önerilerim olabilir.

'Ambargolar var', 'Bütçe yok' demek yerine, 'Nasıl imkan yaratılır, neler yapılabilir?' sorusuna odaklanıp çözüm yolları aramak ve sağlamak, kardeş ülkeler ile nasıl protokoller ayarlanıp 3-5 çocuğu Avrupa standartlarına taşıyabiliriz düşüncesi de bana çok zor gelmez. Ambargoları her şeye rağmen yenebilmek büyük uğraşlar ve mücadeleler sonucunda olabileceğine de inanıyorum. Ayrıca örnekleri var önümüzde...

 

"Herkesin elini taşın altına koyması gelecek için umut verici"

Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Basketbol, zorlu günlerden geçti. Sporcusu, antrenörü, ligleri bunlardan olumsuz yönde etkilense de herkes elini taşın altına koydu ve federasyon yönetiminin de kulüplerin sorunlarını dinlemesi, tespit etmesi, işbirlikçi olması ile huzurlu, çalışan ve hevesli bir ortam yaratıldı. Bütün bunlar önümüzdeki sezon için umut verici olsa da, gençlerimiz için dış temasların (üçüncü ülkeler) gerçekleşmesi ülke basketbolunun gelişimi için hayati önem taşıyacaktır. Çalışanın, başaranın taşlanmadığı, işbirlikçi tamamen basketbol sporcu havuzunun artırılması ve geliştirilmesine odaklı bir sistem kurulmasını temenni eder, yeni sezonda tüm kulüp ve sporculara başarılar dilerim."

Bu haber toplam 1509 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.