“Yüzme benim hayatım”
Ülkemiz elit yüzücülerinden Özgül Çetin YENİDÜZEN’in SPORUN İZİNDE yazı dizisine düşüncelerini ve hedeflerini anlattı, üniversite eğitimini yüzme dalına yönelik alacağını ve kendini daha da geliştireceğini söyledi.
SPORUN İZİNDE YAZI DİZİSİ – 32 ÖZGÜL ÇETİN
Hüseyin ÖZBARIŞCI
Küçük yaşlardan beridir yüzme branşında önemli başarılar ve rekorlar elde ederek bugün elit bir sporcu haline gelen Özgül Çetin, hayatının yüzme olduğunu söyledi. YENİDÜZEN’in farklı sporcu, antrenör, hakem veya yöneticinin konuk olduğu SPORUN İZİNDE yazı dizisinin bu haftaki konuğunu olan başarılı yüzücü, üniversite eğitimini de yüzme branşı üzerine yapacağını da dile getirdi. Kendisinden küçük olan yüzücülere de tavsiyelerde bulunan Çetin, sürekli olarak çalışılması gerektiğini ve gençlerin hedeflerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğini ifade etti.
Özgül Çetin’in en büyük destekçilerinden biri olan babası Kemal Çetin de yaşadıkları sorunlardan bahsetti, “Yüzme branşı acınacak bir durumdadır” dedi. Kemal Çetin, olanakların kısıtlı olması ve yeterli anlamda destek verilmemesi sebebiyle bir çok yüzücünün vazgeçme noktasına geldiğinin altını çizdi. “Biz aileler olarak usandık” dedi.
Özgül Çetin kimdir?
Özgül Çetin: “4 Mayıs 2007’te Lefkoşa’da doğdum. Eğitimimi Girne Amerikan Koleji’nde yürütüyorum. 12’nci sınıf öğrencisiyim, yüzme brranşıyla uğraşıyorum.”
“Yüzme benim hayatım”
Kaç yıldır yüzme sporuyla uğraşıyorsunuz, Yüzme hayatınızın neresinde?
Özgül Çetin: “Yüzmeye 3 buçuk yaşındayken anne ve babamın beni yüzme kursuna yazdırmasıyla başladım. 7 yaşına kadar yüzmeyi amatör olarak yaptım. 7 yaşından sonra hocalarımın tavsiyesiyle lisansım çıktı. Lisanslı olarak 10 yıldır yüzüyorum. Yüzme benim tüm hayatım... Yüzme dalını geleceğime yönelik düşündüğüm spor dalı olarak görüyorum.”
Birçok başarı ve rekorlar...
Başarılarınızdan bahsedebilir misiniz?
Özgül Çetin: “8-9 yaşımdan itibaren kendi yaş kategorilerimde rekorlar elde etmeye başladım. İlk yıllardan itibaren girdiğim hemen hemen birçok yarışta önce yaş rekorları, daha sonra da KKTC rekorları kırdım. Genel başarılardan bahsedecek olursam Türkiye’nin birçok yerinde katıldığım organizasyonlarda önemli başarılar elde ettim. İstanbul’da katıldığım milli takım seçmelerinde Türkiye milli takımına seçildim. Pandemi sonrası Türkiye milli takımı ile Bulgaristan’da düzenlenen bir şampiyonaya katıldım. Bu organizasyonda 4 kategoride yarıştım. 50 m serbest branşında 8’incilik, diğer kategorilerin ikisinde altın, birinde de bronz madalya kazandım. Bu benim en büyük başarılarımdan biriydi. Bunun dışında İstanbul Boğazı’nda bir kıtadan diğer kıtaya düzenlenen 6,5 km’lik maratonda 7’nci geldi. Son olarak katıldığım Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye barajlarını geçerek KKTC rekorları kırdım.”
“Eğitimi yüzme branşına yönelik alacağım”
Geleceğe yönelik hedefleriniz nelerdir?
Özgül Çetin: “Şu anda 12’nci sınıfa gidiyorum. Önümde üniversite eğitimi var. Üniversite için özellikle Avrupa’dan başvurduğum İtalya ve Macaristan’da çok iyi yüzme okulları, antrenörlük veya bireysel antrenörlük üzerine olan ve güzel dönüşler aldığım güzel üniversiteler var. Geleceğimi bunun yüzme üzerine kurmak istiyorum. Bunun için çalışmaya devam ediyorum.”
“Gençler çok çalışsın, asla pes etmesin”
Gençlere başarılı olabilmeleri için önerileriniz nelerdir?
“Tatil falan hiç düşünmeden, sürekli olarak çalışarak geliştim. Benim hayatım yüzme, o yüzden elit kategorisindeyim. Benden gençlere tavsiyem çok çalışmaları olmalıdır. Bunun başka bir açıklaması yok. Asla vazgeçmeden devam edilmeli. Aile ve hoca desteği ve katkıları da çok önemli...”
“Olanaksızlıklar içindeki çocukların bu başarıları tamamen sürprizdir”
Ülkemizde yüzme branşı kaçıncı sırada geliyor… Eksiklikler var mı, eğer varsa bu eksiklikleri gidermek için ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Kemal Çetin: “Yüzme ülkemizde çok acınacak durumda. Özgül gibi elit olan birkaç sporcu daha var. Biz ailesi olarak her adımında Özgül’ün yanında olduk. Çok sıkıntılı bir durumdayız. Biz yüzecek kulvar bulamıyoruz. Özgül ve bazı yüzücüler elit sınıfındadır. Devlet havuzu son bir haftadır yaşanan problemler nedeniyle kapalı. Bu sıkıntıları sürekli olarak yaşıyoruz. Yaklaşık 11-12 yıldır bu camianın içerisindeyim ve sıkıntıları çok iyi biliyorum. Bu çocukların bu başarıları nasıl elde ettiği tamamen bir sürprizdir. Emin olun, sadece kendi çabalarıyladır. ‘Bütçe yok’ denilip geçiştirilen birçok şampiyonaya ben kendi cebimden ödeyerek katıldık. Bunları yaptım diye anlatmıyorum, sadece yeterli destek verilmediği için söylüyorum. Gaziantep’te katıldığımız son Türkiye Yüzme Şampiyonası’na bile hazırlıklı gitmedik. Biz burada yüzecek havuz bulamıyoruz. Kendi imkanlarımızla çeşitli üniversitelere gidiyoruz. Devletimizin tek havuzu 25 metrelik yarı olimpik bir havuzdur. Fakat, katıldığımız şampiyonalar 50 metrelik olimpik havuzlardır. Yani düşünün ki, halı sahada antrenman yapıp, maç sahasında maç yapmak gibi bir durum söz konusu. İmkansızlıklar içinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz ve çözüm odaklı değiliz. Tüm yetkililerle defalarca kez konuştuk ancak bir çözüm yok. Düşünün ki, bir elit sporcusunuz ve Türkiye’nin seçili sporcularıyla yarışıyorsunuz ama burada 8-9 yaşındaki aynı kulvarda 15 kişi ile birlikte yüzüyorsunuz. Çünkü yeterli kulvar yok. Birçok yüzücü bıraktı ya da bırakma noktasındadır. Vizyonsuz bir durumdayız.”
“Önce yapılması gerekenler yapılmalı”
Ambargolar… Son dönemde en güzel örnek Buse Savaşkan örneğidir. Ambargoları yıkmak için sizce neler yapılmalı?
Kemal Çetin:“Buse hepimizi çok gururlandırdı... Ancak şunu unutmayalım ki, Buse’ye burada değil, Türkiye’de çok ciddi imkanlar sağlandı. Eminim ki, atletizmde de büyük sıkıntılar vardır ama spor yapabilecek statlar var ama yüzme öyle değil. Evet, Türkiye’de imkan çok ama bizde de imkan yok. Bu çocuklar Türkiye’ye gidince öyle bir üzülüyorlar ki, dediğim gibi bunu kimselere anlatamadık. Ne yazık ki, git gide kötüye doğru da gidiyoruz. Bence ambargoları yıkma öncesinde biz kendi ödevimizi yapalım. Ambargoları yıkmaya gelene kadar çok ödevimiz var.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.